Boekenquotes en zo

ook deze site is gehacked een heleboel quotes zijn verwijderd

boeken, quotes, lezen, boekenapotheek

Deze pagina wordt steeds aangevuld.
Weet jij een interessant, hoopvol boek?
Geef het vooral door.

rouw, eenzaamheid, relaties… én hoop

Het boek 'Vertroostingen' in citaten

vertroostingen, Dirk de Wachter
Het persoonlijke verhaal van Dirk de Wachter over zijn confrontatie met een levensbedreigende ziekte

Het boek van Madeleine Dore in citaten

Madeleine Dore, productivity guilt
Als je minder obsessief bezig bent met 'doen', minder hoge eisen aan jezelf stelt en meer ruimte inbouwt voor rust en reflectie, krijg je veel meer voor elkaar - zonder schuldgevoel

Citaten uit dit boek van Michelle Obama

Michelle Obama, licht
een waardevolle verzameling indrukwekkende verhalen en diepzinnige adviezen die jou zal inspireren om je eigen leven onder de loep te nemen, je bron van vreugde te ontdekken en in een turbulente wereld betekenisvolle relaties aan te gaan

Laat je niet gek maken, in quotes

filosofie, genoeg, werkgeluk
Nergens wordt de race naar succes en geluk zo zichtbaar als in onze verhouding tot het werk. We hebben nooit voldoende en we kunnen nooit voldoen. Daardoor raken we verwijderd van onszelf. Dat moet anders. En dat kán anders.

Quotes van Elke Wiss, uit dit boek over Socrates

Socrates, Elke Wiss
een filosofische gids met tips en tricks om vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten, zodat je echte gesprekken kunt voeren die leiden tot verbinding, met de ander, én met jezelf

Ieder mens wil begrepen worden. Als we dat tegelijkertijd willen en tegelijkertijd gaan zenden, voelt uiteindelijk niemand zich begrepen. En omdat we over het algemeen heel goed weten hoe we moeten roeptoeteren en onze mening de schutting over moeten slingeren, en niet zo goed doorhebben hoe we moeten ontvangen, vertragen en onderzoeken, gaat bijna dit hele boek over het laatste.

Een vraag die ontstaat uit oprechte nieuwsgierigheid is een beweging naar de ander. Een uitnodiging. Met het stellen van zo’n vraag zeg je eigenlijk: ik wil dichterbij komen. 

Ik geloof dat door goede vragen een werkelijke, oprechte verbinding ontstaat. Verbinding die recht doet aan onze verschillen en overeenkomsten, aan wie we in essentie zijn. Brené Brown, onderzoeker naar schaamte, moed, kwetsbaarheid, liefde, kortom, alles wat ons mensen maakt, zei het al: we are hardware for connection. We willen boven alles verbinding voelen, als mens. Als de wereld ergens behoefte aan heeft, dan is het dat wel.

Dit boek is voor dappere denkers. Voor mensen die durven twijfelen, voor mensen die durven onderzoeken in plaats van zeker weten. Die het niet-weten willen omarmen. Voor mensen die de moed hebben om niet meteen te roepen, maar eerst te zwijgen. Om van daaruit een verdiepende, onderzoekende vraag te stellen. Omdat je weet dat je daar een rijker, wijzer mens van wordt.

Ik geloof erin dat oprechte interesse voor de ander een cadeau is. Voor de ander. En misschien ook wel voor jezelf. Ik geloof ook dat de wereld van nu behoefte heeft aan goede gesprekken. Aan gesprekken waarin we samen wijzer willen worden in plaats van de ander te overtuigen van ons eigen gelijk. Gesprekken waarin we de tijd nemen voor nieuwe perspectieven en inzichten.

Goed vragen stellen kun je vergelijken met een potje tennis: de ene speler slaat een bal, goed gemikt, recht op het doel af en wacht. Tot de ander diezelfde bal weer terugslaat. Het heeft geen zin om, wanneer je net een bal hebt weggeslagen, er nog drie ballen achteraan te knallen. Of je ogen dicht te doen terwijl je de bal een zwieper geeft en geen idee hebt waar-ie neerkomt.

Het goede leven, door Waldinger en Schulz

harvard, langdurig onderzoek
Je wordt gelukkig van goede relaties, niet van een goede carrière. Dat is wel zo’n beetje de belangrijkste les die je kunt trekken uit het langstlopende wetenschappelijke onderzoek naar geluk.

Praktijkvoorbeeld: Twee universitair afgestudeerde advocaten worden al vanaf hun jeugd door een onderzoeksteam gevolgd. De een kiest voor een glansrijke carrière in de advocatuur. De ander neemt een baan als onderwijzer in zijn woonplaats, want dan kan hij mantelzorg verlenen aan zijn ouders. De advocaat is twee relaties verder stinkend rijk en zielsongelukkig. De docent woont bescheiden en heeft een vreugdevol leven met vrouw en kinderen.

meer…

Quotes uit 'In lichtjaren heeft niemand haast'

lichtjaren, Heemstra, zoektocht, ruimtevaarders
Marjolijn van Heemstra verweeft In lichtjaren heeft niemand haast moeiteloos het alledaagse met het grootse, het ruimtelijke met het aardse. Al associërend en researchend verbindt ze ogenschijnlijk uiteenlopende onderwerpen als Utrechtse straatpoëzie en de Hubble-telescoop met een groter betoog over langetermijndenken. (school of books)

Het Goede Leven, in quotes

Je bent het al, door Gabrielle Dik

identiteit, Gabrielle Dik, Je bent het al
Gabrielle Dik rekent af met het idee, dat je nog iets moet worden, dat je moet worden wie je bedoeld bent. 'Je bent het al' is haar stelling

Gemmetje Victoria, interview met schrijfster Yvonne Keuls

remmetje, Yvonne Keuls, GGZ, hulpverlening, jeugdzorg
Een schrijnend, hartverscheurend boek over Gemmetje, niet opgegroeid bij haar familie. En Jeugdzorg speelde daarin bepaald geen goede rol, meesterlijk geschreven door Yvonne Keuls. Een verhaal om te janken.

Toen ik nog in Amsterdam studeerde las ik al boeken van Yvonne Keuls; ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’, ‘De moeder van David S.’

En op haar 90ste bedacht Yvonne dat ze ook Gemmetje nog moet schrijven, na een indrukwekkend oeuvre.

En net, als toen, heb ik gejankt bij dit boek. Wat een verhaal. Zo droevig en zo mooi beschreven. Telkens in het boek komt liefde nog om een hoekje kijken. Overwint liefde dan toch?

Ga als een rivier, Shelley Read

Shelley Read, ga als een rivier
Een betoverende roman geschreven door Shelley Read die je vanaf de eerste pagina meeneemt op een emotionele reis vol met inzichten en ontdekkingen. Met haar meesterlijke schrijfstijl en aangrijpende verhaal weet Read de lezer te betoveren en te ontroeren, zegt Merel Godelieve

Deze en andere quotes vind je hier.

Wie ben ik als niemand kijkt, door Liesbeth Woertman

Ik bevrijd mijn ouders van het gevoel dat ze hebben gefaald.

Ik bevrijd mijn kinderen van de behoefte om trots naar me toe te brengen, zodat ze hun eigen wegen schrijven in overeenstemming met hun harten, die altijd in hun oren fluisteren.

Ik bevrijd mijn partner van de verplichting om mij compleet te maken. Ik kom niets tekort en ik leer van alle wezens, altijd.

Ik dank mijn grootouders en voorvaderen die samen zijn gekomen zodat ik vandaag het leven kan ademen. Ik bevrijd ze van mislukkingen en onvervulde verlangens uit het verleden. Ik ben me ervan bewust dat zij hun best hebben gedaan om hun situaties op te lossen met het bewustzijn dat ze op dat moment hadden. Ik eer jullie, ik hou van jullie. Ik erken jullie als onschuldig.

Ik ben transparant voor jullie ogen, zodat jullie weten dat ik niets verstop of verplicht ben, dat ik enkel trouw aan mezelf en aan mijn bestaan ben, dat wanneer ik loop met de wijsheid van mijn hart, ik me bewust ben dat ik zo aan mijn levensdoel voldoe.

Vrij van de onzichtbare en zichtbare familieloyaliteiten die mijn vrede en vreugde zouden kunnen vestoren, die mijn enige verantwoordelijkheden zijn.

Ik doe afstand van mijn rol als redder, van degene zijn die voldoet aan de verwachtingen van anderen. Levend door, en alleen door Liefde.

Ik zegen mijn essentie, mijn manier van uiten, zelfs wanneer iemand mij niet begrijpt.

Ik begrijp mezelf, omdat ik alleen mijn verleden heb beleefd en ervaren. Omdat ik mezelf ken, ik weet wie ik ben, wat ik voel, wat ik doe en waarom ik het doe.

Ik respecteer en waardeer mezelf, ik eer het Goddelijke in mij en jou. We zijn vrij.

 

The Diamond Light Codes, een oude zegening uit het Nathuatl, de taal van de Nahua, de oorspronkelijke bewoners van het huidige Mexico en andere delen van Midden -Amerika

Kijk ons dansen, door Leïla Slimani

kijk ons dansen, leila slimani, Marokkaans
Edith Eger
de keuze, Edith Eger, 40 dagen challenge
En als je al een poosje aan het leven bent en het gevoel hebt 'Blijft het altijd, zoals ik het geleefd heb?' dan biedt deze 40-dagen cursus jou online verrassende levenslessen. Eén van de grootste lessen leert Edith Eger ons: 'Je hebt een keuze.'
lezen, boek, therapie, boekenapotheek, ondertussen, bibliotherapie, helendeverhalen

Zie je het niet meer zo zitten?

minder stress als je elke dag 6 minuten leest

En als je wat meer leest, dan:

leef je langer

slaap je beter

en word je socialer