Boekenapotheek

Lees je lekker mee? Boeken kunnen zo helend zijn.

Omdat boeken zo heilzaam kunnen zijn, heb ik een boekenapotheek in de vorm van een ABC samengesteld.

De impact van bibliotherapie wordt steeds duidelijker.

Deze ABC-lijst wordt regelmatig aangevuld.

agressie en andere moeilijke dingen in gezin van herkomst, KOPP...

Arthur Japin, bibliotherapie, boekenapotheek
Veel pijn ondervonden in je jeugd? Agressie in je gezin van herkomst? Gepest? Neem een hond of lees dit boek van Arthur Japin, of, nog beter: Doe het alle twee. Wat kan die man schrijven!
Bart Chabot, bibliotherapie, bekenapotheek
Is jouw jeugd ook bepaald niet vlekkeloos verlopen? Ben je mishandeld, miskend, gekleineerd? Bart Chabot weet er alles van. Hij schreef dit boek toen zijn jeugd al heel lang achter hem lag.
tegenlicht, Esther Verhoef
'Weet je een boek over KOPP-kinderen,' vroeg ik mijn vriendinnetje. Ze kwam aan met een boek van Esther Verhoef. Ik dacht dat zij alleen thrillers schreef. Niet dus. Wil je voelen wat een KOPP-kind kan voelen, lees dit. Ben je KOPP-kind? Het zou zo maar kunnen zijn, dat je eindelijk de erkenning krijgt die je nodig hebt.
Roxane-van-iperen
De twaalfjarige M. groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht – voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen – en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school.
ji mag alles zijn, griet op de Beeck
Deze keer schreef Griet op de Beeck een kinderboek. Wat is het om op te groeien met een moeder die het leven als zeer zwaar ervaart? Weet je nog niet zo veel over deze schrijfster. Bekijk dan dit mooie interview.
Moederkruid
'Maak geen contact met anderen, wantrouw iedereen, ze menen het toch niet goed met je' en 'Je wordt geflest waar je bij staat'. Met dit soort boodschappen groet het kind op. Mooi, zoals Carry met zulke eenvoudige taal, korte zinnen zo ingrijpend schrijven kan en je brengt in de wereld van het KOPP-kind
bibliotherapie, boekenapotheek
Auteur en journalist Roos Schlikker schreef een prachtige ode aan haar moeder, Emmeke, en zichzelf als dochter. Haar moeder heeft een bipolaire stoornis waar niemand iets vanaf wist. Natuurlijk waren er wel de depressies en Roos verwoordt erg mooi hoe die periodes waren, maar ook de periodes daar tussenin: de periodes waarin haar moeder wel de energieke, vrolijke en gezellige vrouw was.
bibliotherapie, boekenapotheek
Een verschrikkelijk verhaal, dat ik achter elkaar uitgelezen heb. Wat heeft dat boek me geboeid. Een gezin waar zoveel mis ging, een moeder die het niet aankon, een vader die het niet trok, netwerk, een broertje dat het zo goed wilde doen. De jeugdzorg. Ga het boek vooral lezen, en zucht.
mijn moeders hoop
Aan het begin van de twintigste eeuw verlaat Marta Schneider haar ouderlijk huis in Zwitserland. Ze is vastbesloten haar onrechtvaardige vader, haar lieve maar zwakke moeder, en de beperkingen die vrouwen in die tijd krijgen opgelegd, te ontvluchten.. Misschien helpt het boek als de relatie met je moeder niet zo geweldig is?
Kopp, therapie, onveilig, Münchhausen, bibliotherapie, boekenapotheek
Anne van der Kaaden-Bouman (40) groeide op in een onveilige gezinssituatie. Na jaren weet zij zich hieraan te onttrekken en vindt zij de weg terug naar God en zichzelf. Aan de hand van dagboekfragmenten, literatuur, theorieën en feiten uit hulpverleningsdossiers uit haar jeugd, schrijft zij het boek ‘Uit de kluwen’ en komt zij tot de conclusie dat haar moeder het syndroom van Münchhausen heeft. Het meisje groeit op tot een vrouw die niet kan accepteren dat ze zichzelf en haar leven niet begrijpt. Ze blijft net zo lang vechten en onderzoeken, totdat ze hier wel enige grip op krijgt.
Kopp, therapie, bibliotherapie
Aan het begin van Mijn vader is een vliegtuig leren we Eva kennen als een echte zakenvrouw, altijd bezig met to-dolijstjes en gewend om de touwtjes in handen te nemen. Zelfs de uitvaart, oftewel het Ode-aan-het-leven-feest, van haar moeder regelt ze het liefste helemaal zelf. Net als dat ze het besturen van de lijkwagen niet uit handen wil geven. Gedurende het verhaal zien we echter dat haar zelfvertrouwen verdwijnt en dat Eva niet langer in staat is haar onberispelijke imago in stand te houden. Ze valt midden op de dag in slaap, doet ’s nachts geen oog dicht en moet gedwongen een maand verlof nemen van haar werk. Maar wat te doen met al deze onverwachte vrije tijd? Ze besluit in het huis van haar overleden moeder te trekken om op te ruimen en af te rekenen met de gaten in haar geheugen.
Griet op de Beeck, het wordt beter, de zoektocht van Griet op de Beeck
Griet Op de Beeck besliste om naast schrijver ook therapeut te worden. In Het wordt beter beschrijft ze niet alleen op haar bekende intieme wijze het boeiende en helende parcours dat ze de afgelopen jaren heeft doorlopen, maar ook wat ze daaruit heeft geleerd en nuttig kan zijn voor anderen.

autisme

Een heerlijk boek over iemand met Asperger. Wat een humor. Heb je zin in een luchtig boek over Asperger, ga hiervan genieten.
autist, gevoelig, Henry Markram
Over autisme bestaan veel negatieve vooroordelen, zoals niet empathisch zijn. ‘De jongen die te veel voelde’ vind ik een mooie en stigmadoorbrekende titel. Steeds meer is bekend dat mensen met autisme niet te weinig voelen, maar juist te veel. De ondertitel ‘Hoe een befaamd hersenonderzoeker en zijn zoon onze kijk op autisme voorgoed veranderden’, maakt me ook nieuwsgierig. Het is nogal een belofte namelijk. Zelf heb ik menig boek verslonden over autisme dus ik ben benieuwd in welk opzicht dit boek anders is. Journalist Lorenz Wagner trok voor dit boek maandenlang met de familie Markram op. Hij vertelt een vader-zoonverhaal in combinatie met wetenschappelijke inzichten van Markram over autisme en de hersenen.
asperger, autisme,e, zondagskind, boekenapotheek
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die ervoor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden. Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme.
asperger, autisme, bibliotherapie
Nog nooit werd autisme zo raak in proza gevangen. Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen... Zondagsleven is herkenbaar, meeslepend en ontwapenend. Een authentieke roman over je weg vinden en trouw blijven aan wie je bent.

bang

Tijdens de finale van De Slimste Mens lijkt Lisa Loeb rustig. Ze wint. Maar in haar hoofd is er iets heel anders aan de hand: ze heeft een paniekaanval. Niet omdat ze in de finale van een van de best bekeken programma's van Nederland zit, maar omdat ze die nu eenmaal regelmatig heeft. En nu dus ook.

borderline

bibliotherapie, boekenapotheek
Wat was ik onder indruk van het verdriet en ook ook de machteloosheid van iemand met borderline. Maar gelukkig: Er is wel echt hoop! Kathelijn verstaat de kunst je helemaal mee te nemen in haar leven. Tip: Beluister het verhaal, ingesproken door de schrijfster. ik werd er zeer droef van.

down

Vanaf mijn tienerjaren lees ik Simon Carmiggelt.  Als ik me druk maakte, en dat deed ik nogal eens, las ik Carmiggelt, om alles een beetje te relativeren. Wil je alles wat minder zwaar opnemen, lees dit boek. Misschien dat je je juist bezwaard voelt bij het lezen van dit boek, door alle ellende en verdriet. Zeg maar wat je ermee wil...

druk, druk, druk...

rust, vegt
Jij leeft intens. In de spaarzame momenten dat je met je benen omhoog ligt, vraag je je af hoe je meer rust kunt inbouwen. Hoe leef je zo dat je je energiek voelt en niet steeds het gevoel hebt dat het net teveel is. Hoe ga je van streven naar leven? In dit boek ontdek je jouw haalbare weg.
Nergens wordt de race naar succes en geluk zo zichtbaar als in onze verhouding tot het werk. We hebben nooit voldoende en we kunnen nooit voldoen. Daardoor raken we verwijderd van onszelf. Dat moet anders. En dat kán anders.
druk, druk, druk
In dit boek vertelt Madeleine Dore hoe het kan dat je de hele dag bezig bent taken van je to-dolijst af te vinken. Om zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen probeer je efficiënt te werken; je bent voortdurend op zoek naar de handigste manier van plannen of naar hét systeem dat ervoor zorgt dat je geen taken meer vergeet. En toch heb je aan het einde van de dag altijd weer het knagende gevoel dat je tekort bent geschoten.
ontploeteren, Annemiek Leclaire
Leclaire besluit haar leven in het teken te stellen van 'ontploeteren'. Hoe doe je dat: minder moeten, meer leven? Het is het begin van een zoektocht waarin ze met wetenschappers en schrijvers praat over meer rust, meer plezier en meer betekenis in het leven. De sleutel, merkt ze, is hoe je omgaat met je eigen vrijheid. ‘Het is een lekker nuchter boek, met een lichte populairwetenschappelijke ondertoon door de verwijzingen naar interessante onderzoeken, filosofen en literatuur. Een boek om jaarlijks even door te nemen voor de ontploetercheck.’

eenzaamheid

struik, stoorvogel, vriendschap, boekenapotheek, bibliotherapie
Wat zijn de twee schrijvers gedreven. Ze willen niets liever dan dat de hele wereld vervuld wordt met vriendschap. Door het lezen van dit boek krijg je handvatten om energie te stoppen in jouw vriendschappen.
waldinger
Je wordt gelukkig van goede relaties, niet van een goede carrière. Dat is wel zo’n beetje de belangrijkste les die je kunt trekken uit het langstlopende wetenschappelijke onderzoek naar geluk.
ik ben een eiland
Voel jij je eenzaam, niet begrepen door anderen, anders dan de mensen in je omgeving? Dan zou het boek jou wel eens kunnen helpen. Een mooi boek? Nee, een verschrikkelijk boek. Ga het maar ontdekken.

financiële problemen, omgaan met geld, armoede

Rebecca West, boekenapotheek, bibliotherapie
Het is dit tijdsbeeld dat De familie Aubrey zo de moeite waard maakt. Meisjes komen in opstand tegen het dragen van handschoenen (‘een strijd die ze snel in hun voordeel zouden beslissen, maar die alle volwassenen vooralsnog afkeurden’) en vader prefereert nog altijd zijn ganzenveer boven een vulpen. In de straten van Londen verschijnen intussen de eerste auto’s. ‘We wisten dat ze het vervoer van de toekomst waren, maar dat bracht ze niet verder binnen ons bereik.’

identiteit, wie ben ik eigenlijk?

eilandgasten, vonnevandermeer, Terschelling
In Duinroos, een gastvrij huurhuis op een waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. Een stel jonge ouders komt naar het eiland in een poging hun huwelijk te redden; een weduwnaar met het voornemen een einde aan zijn leven te maken; een twintigjarig meisje dat net ontdekt heeft dat ze zwanger is; drie studenten die twijfelen wie voor wie bestemd is. De werkster beziet van een afstand het komen en gaan. Alleen de lezer is getuige van alle dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnetjes in het gastenboek.
identiteit, christus
Denk je steeds dat je nog niet goed genoeg bent, dat je je nog ontdekken moet wie je gaat worden? Denk je zelfs dat je moet voldoen aan Gods plan? Gabriëlle vertelt je er graag over en hoopt dat je verrast en bemoedigd zult worden en bovenal bidt ze dat je geraakt zult worden door Gods onvoorwaardelijke liefde, daar waar jij die het meeste nodig hebt.
kijk ons dansen, leila slimani, Marokkaans
De kern van het boek wordt gevormd door de over elkaar heen buitelende lotgevallen van de vele personages. Slimani weet, zonder overigens ook maar ergens zwaar op de hand te worden, goed voelbaar te maken wat het betekende om in de jaren zestig van de vorige eeuw te moeten leven in een zich stormachtig ontwikkelend land als Marokko. 
identiteit, lichtjaren, Heemstra, zoektocht, ruimtevaarders
Marjolijn van Heemstra verweeft In lichtjaren heeft niemand haast moeiteloos het alledaagse met het grootse, het ruimtelijke met het aardse. Al associërend en researchend verbindt ze ogenschijnlijk uiteenlopende onderwerpen als Utrechtse straatpoëzie en de Hubble-telescoop met een groter betoog over langetermijndenken. (school of books)
Demian, Hesse, indentiteit, boekenapotheek, bibliotherapie
Een indringend verhaal over de psychische, pijnlijke rijping van de jonge Emil Sinclair, beïnvloed door de iets oudere Demian. Misschien gaat dit jou helen van de tijd waarin je je zo onbegrepen voelde. Voor sommigen een levensveranderend boek.
identiteit
De wetten vertelt over Marie Deniet die in zeven jaar zeven mannen ontmoet: de astroloog, de epilepticus, de filosoof, de (ex-)priester, de fysicus, de kunstenaar en de psychiater. Onder de oppervlakte van deze vlot lezende roman schuilen veel universele vragen waarop soms mooie antwoorden gegeven worden en waarvan sommige even onbeantwoord als meestal in het leven blijven.

instorten

boekenapotheek, bibliotherapie
Een indringend, prachtig geschreven verhaal over een Joods meisje dat in de oorlog bij een gezin werd ondergebracht. Sindsdien is Leie aan het wachten. Als ze vijfendertig is, en naar de begrafenis van haar pleegmoeder gaat, stort ze in. Dit boek is zo waard om gelezen te worden!

jeugdzorg, nare ervaringen

gemmetjevictoria
Een schrijnend, hartverscheurend boek over Gemmetje, niet opgegroeid bij haar familie. En Jeugdzorg speelde daarin bepaald geen goede rol, meesterlijk geschreven door Yvonne Keuls. Een verhaal om te janken.

liefdesverdriet

liefdesbang, Cuppen,
Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Word je keer op keer verliefd op iemand die al een partner heeft? Of heb je juist zelf de neiging de ander op afstand te houden, net als die voor jou wil kiezen? Als je steeds opnieuw beland in onmogelijke relaties herken jij misschien de dans van verlatingsangst en bindingsangst. Je bent echt niet de enige! Het fundamentele conflict tussen onze behoefte aan intimiteit enerzijds en de behoefte aan vrijheid anderzijds zorgt voor de dans van achtervolgen en weglopen, van aantrekken en afstoten. Het houdt ons gevangen in afhankelijkheidsrelaties. Waarom mensen met verlatingsangst juist mensen met bindingsangst aantrekken wordt duidelijk in dit boek.
geurtz, liefde, bibliotherapie, relatietherapie
Zolang je een ander nodig hebt om je gelukkig te voelen, ben je volgens Jan Geurtz verslaafd aan liefde. Je laat je eigenwaarde afhangen van je liefdespartner, wordt afhankelijk en stopt te groeien als mens. Immers, als je groeit verander je, met als gevaar dat de ander je niet meer leuk vindt, waardoor je je eigenwaarde verliest. Leer je om je geluk, eigenwaarde en liefde in jezelf te vinden, dan ben je niet langer afhankelijk. Je bent vrij om te groeien, om te zijn wie je bent, en de ander is dat ook. Hierdoor blijft de relatie groeien en zich verdiepen.
Houd me vast, Sue Johnson. eft
Voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben we een emotionele hechting nodig aan enkele onvervangbare anderen. Die hechting helpt ons te overleven. Een gevoel van veilige binding tussen liefhebbende partners is de sleutel tot een liefdevolle relatie en een diepe bron van kracht voor de afzonderlijke deelnemers aan zo’n relatie. Ofwel, veilige verbondenheid met een dierbare maakt ons sterker. Daardoor sta je meer open voor nieuwe ervaringen en flexibiliteit in je opvattingen; immers nieuwsgierigheid komt voort uit een gevoel van veiligheid en bij een veilige basisrelatie hoef je minder op je hoede te zijn voor bedreigingen vanuit de buitenwereld.
liefde, relatietherapie, relatie, boekenapotheek
De filosoof, De Botton, onderzoekt wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en wat er fout kan gaan. Een verhandeling in romanvorm. Speels en heel herkenbaar. Het blijkt dat liefde een vaardigheid is.
socrates, gesprekken,bibliotherapie, boekenapotheek
Dit boek is een filosofische gids met tips en tricks om vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten, zodat je echte gesprekken kunt voeren die leiden tot verbinding, met de ander, én met jezelf.

misbruik

Verdwijnpunt, door Wytske Versteeg, over seksueel geweld
Verdwijnpunt is een persoonlijke zoektocht langs de verschillende facetten van pijn en de gevolgen van geweld en machteloosheid. En daarmee ook, uiteindelijk, naar wat het betekent om te leven en kwetsbaar te zijn.

ongelukkig voelen, hulpboeken

hulpboek, denken, geloven, Bjorn
Er valt enorm veel te winnen als we in gedachten houden hoe weinig we eigenlijk weten over de toekomst.’ Dit is een regel uit het boek Geloof niet alles wat je denkt. Het is een boek waarin het inspirerende verhaal van Björn (Natthiko) Lindeblad wordt verteld. Het boek is inspirerend en heerlijk nuchter. Het gaat over de zoektocht die veel mensen herkennen naar rust in het hoofd. Naar lekkerder in je vel zitten. Voor Björn betekende het dat hij zijn zeer succesvolle baan achter zich liet en zich ging richten op het Boeddhisme. Mocht je nu een zweverig, moeilijk boek verwachten, dan moet ik je teleurstellen. Het leest heel makkelijk weg en zijn ervaringen worden op een rauwe, eerlijke manier verteld.
aandacht, egocentrisch, geluk, hulpboek, hooggevoeligheid
Een mooie recensie over dit boek vond ik op de site van Hooggevoeligheelgewoon. Arja Roozemond raadt het boek aan, aan iedereen die eraan toe is om, misschien na een periode van teveel naar buiten gericht zijn, de focus te verleggen naar de eigen binnenwereld. Aan degenen die dreigen ‘om te vallen’ door de voortdurende investering in anderen. Aan hooggevoelige individuen die nog moeten leren om de antennes in te trekken en in te checken bij zichzelf, zodat ze niet vergeten wie ze zelf zijn wat ze zelf nodig hebben. Ook geeft ze aan: Maar al lezend begon het bij mij ook een beetje te kriebelen en vroeg ik me soms af: Hoe zit het met het besef van verbinding?
opvoeder, hulpverlener, literatuur, opladen, zelfinzicht
Hoe doe je dat? Je eigen kalmte creëren? En dan nog bewaren ook! Met dit eerlijke boek gaat dit jou lukken. Dit prachtig vormgegeven invulboek helpt jou te reflecteren op jezelf. De vragen die je gaat invullen stimuleren je openhartig te zijn. Je krijgt inzicht in je behoeften. Je gaat nadenken over wat jou stress geeft, én hoe je dan juist de kalmte kan creëren. Zo heerlijk om, al schrijvend erachter te komen hoe jij meer rust gaat ervaren. Neem dit boek ter hand! Ondanks de Engelse titel is dit boek in het Nederlands.
hulpboek, Edith Eger, concentratiekamp, therapeut, wanhoop, angst, gids
Wat er met ons gebeurt is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen. We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren. Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.
De 100-jarige Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn verhaal te vertellen, zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Hij beloofde zichzelf elke dag te glimlachen en zegt de meest gelukkige man ter wereld te zijn. Deze krachtige, hartverscheurende en hoopvolle memoir laat zien hoe je geluk kunt vinden, zelfs in de donkerste tijden
Fontein, hulpboek, boekenapotheek
Loop je in je dagelijks leven keer op keer tegen dezelfde problemen aan en wil je af van een onbestemd gevoel? Voel je je vaak schuldig en houd je iedereen graag te vriend? Zit je vast in een verkeerde relatie of is de band met je ouders moeizaam? Hoe leer je hiermee omgaan zodat je meer rust in je leven ervaart? Hardnekkige patronen in je leven zijn vaak terug te voeren op je familiesysteem: de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen.
dankbaarheid, geluk
Dankbaarheid, je kunt het leren. Dankjewel zeggen als je partner boodschappen heeft gedaan. Je gelukkig prijzen met die fijne collega, met het dak boven je hoofd en het verse kopje koffie voor je neus. We weten wel dat het ‘goed’ is om dankbaar te zijn, maar in de waan van de dag schiet het er vaak bij in. Toch is het voelen en tonen van dankbaarheid een van de eenvoudigste manieren om je in korte tijd een stuk gelukkiger te voelen, om stress te verlagen en om je sociale contacten te laten bloeien.
geluk, doeboek, hulpboek, invulboek
Het Geluksdoeboek vertaalt de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van geluk en mindfulness naar praktische dagelijkse opdrachten, meditaties en schrijfoefeningen. Gedurende
acht weken ga je zelf aan de slag met het vergroten van je geluk en bewustzijn. Het Geluksdoeboek geeft inzicht in de nieuwste wetenschappelijke bevindingen op het gebied van geluk in relatie tot dankbaarheid, mindfulness, de hersenen, gedachten, emoties, voeding en beweging. Deze bevindingen worden vertaald naar oefeningen, testjes, tips en opdrachten met wekelijks een ander thema

oud en daar een beetje problemen mee hebben

woertman, vrouw
Dit boek nodigt je uit om je kijk op schoonheid en identiteit te onderzoeken. In de wereld je bijdrage leveren én je innerlijke wereld serieus nemen is wat mij betreft het doel van de derde levensfase. Omgaan met verdriet en verlies en leren genieten van je wijsheid, authenticiteit en waardigheid. Je lichaam meer gaan bewonen en minder objectiveren, minder kijken en meer voelen
jonassen, 100
Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.
boekenapotheek, bibliotherapie, eeuwigheid
Ontroerende maar scherpzinnige literaire roman over een Noorse vrouw in Parijs die haar leven overdenkt en in de liefde blijft geloven. Birgitte is een bijna negentigjarige vrouw die alleen in een appartement in Parijs woont. Al haar vrienden zijn inmiddels overleden en Birgitte, gevangen in een lichaam dat steeds minder kan, overdenkt haar leven.
Oud worden en alleen zijn
In dit verhaal maken we kennis met Ove, een mopperkont die op het eerste gezicht overal over lijkt te zeuren. Maar naarmate je verder leest, ontdek je in elk hoofdstuk meer over zijn heden en verleden. Hij mag dan misschien overkomen als een vervelend mannetje, toch valt er ontzettend veel over Ove te vertellen. Velen hebben het geluk gehad om met deze bijzondere man kennis te maken. Ove moppert niet zomaar; hij wil dat de wereld eerlijk is, maar zoals jij en ik weten, is dat vaak niet het geval.

rouw

rouw, bibliotherapie, boekenapotheek
Kan een toevallige ontmoeting op straat de loop van een leven compleet veranderen, net zoals een regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en de loop van de rivier verandert? Victoria zal dit op een indringende wijze ervaren. Ze woont in een idyllisch maar ook bekrompen stadje in Colorado. Een stadje omgeven door ruige natuur, waar haar familie een perzikenboomgaard bezit. Maar haar leven staat vooral in het teken van het huishouden, sinds de dood van haar moeder toen Victoria nog maar 12 jaar oud was. 
Finse dagen, Koch, boekenapotheek
Een verhaal over Herman, en zijn vader met diens vriendin "de weduwe". Over zijn moeder en over zijn toekomst. Een verhaal over rouw, liefde en over de Finse bossen. Wat een mooie innemende manier van schrijven laat Herman Koch hier zien. Een van de Helende Boeken waarvan je ook nog heerlijk kan genieten.
Verdriet, rouw, Laan, burgemeester, bibliotherapie, boekenapotheek
Hoe was het zo, samen, Femke en Eberhardt, de geliefde burgemeester van Amsterdam. Hoe begon het, en hoe eindigde het. Een verhaal van een liefde. Wat een mooi mens, die Femke, en wat een indrukwekkend verhaal. Sinds ik de 65 jaar gepasseerd ben, komen deze verhalen sterk binnen. Juist misschien wel omdat Femke dit boek zelf voorlas.
Els Florijn, boekenapotheek, bibliotherapie
Heb jij ook het gevoel, dat als je terugkijkt op je weg achter jou, dat er nog zoveel opgelost moet worden? Lees dan het verhaal van het meisje dat verdween. Een krachtig, liefdevol verhaal.
Leven in de rouwerij, een boek uit de boekenapotheek over rouw na zelfdoding.
Je partner die uit het leven stapt: hoe ga je daar in vredesnaam mee om? De intense schrik, het immense verdriet, de eventuele boosheid en je levensgrote vraagtekens. De reacties van familieleden en vrienden, die soms helpend zijn en soms, ondanks de beste intenties, helemaal niet. De eenzaamheid en de vraag of er ooit ruimte is voor nieuwe liefde. Marieke Foppen en Marieke van Lierop beschrijven op een indringende wijze het verlies van hun partner door zelfdoding. Hun boek heet ‘Leven in de Rouwerij’ en heeft als ondertitel: ‘de zoektocht na verlies en zelfdoding’.

trauma

keuze, Eger, bibliotherapie
Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd. Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

vol hoofd

minderen, verlangen, Brazilië, Derckx
Jelle Dercks neemt jou mee in zijn reis naar MINDER. Een kijkje in zijn leven: Zijn verdrietige jeugd, zijn bijzondere reis in Brazilië, en zijn inzichten die hem brachten bij een soort van minimalisme. Wat mij hielp: Neem de goede keuzes, maar veroordeel je zelf niet, als je niet in alles het goede doet.

vrouw zijn 😉

vrouwenbrein, hersenen, somber, boekenapotheek
Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen. Hun brein is fors kleiner, en hun hersenschors telt liefst zeventien procent minder zenuwcellen. Toch doet hun denkvermogen niet onder voor dat van mannen; hoe compenseren zij voor hun kleinere hardware? Iris Sommer schetst een zo volledig mogelijk beeld over hoe en waarom onze hersenen verschillen. Want er zijn meer verschillen tussen het vrouwen- en mannenbrein. Persoonlijkheid en interesse is (gemiddeld) anders.

wanhoop, het gevoel dat alles uit je handen geslagen wordt

zoutpad
Een boek over ziek zijn, en je eigen ding doen. Een verhaal over een prachtige relatie. Een verhaal over hoop.
Michelleobama, licht
Toen Barak Obama geen president meer was, werd het best moeilijk voor hen. Een soort moedeloosheid overviel Michelle. Hoe heeft ze zich zelf aangepakt? Als je dit boek leest, is het alsof je met je vriendin aan de keukentafel zit te kletsen. Je krijgt weer zin om de dingen van het dagelijkse leven aan te pakken en te gaan voor iets moois. Maak je dromen vooral waar.
Helend, heilzaam, geluk
'Hoop is optimisme met opgestroopte mouwen.' 'Hoopvolle mensen slagen erin om twijfel en moed om te zetten in daadkracht en moed, gedragen door dapperheid, doorzettingsvermogen en authenticiteit.' En boek vol wijsheid en sleutels voor een hoopvol leven.
boekenapotheek, bibliotherapie, Fokke Obbema
De zin van het leven is een boek vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden. In september 2018 schreef Volkskrant-journalist en schrijver Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Vanaf oktober 2018 publiceerde Obbema een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: ‘Wat is de zin van ons leven?’
e-book, schrijf gelukkig
ga het lekker uitproberen


gratis e-book

 

lekker schrijven

op jouw tijd en

op je eigen fijne plekje

Tijd voor mezelf

Lekker genieten in m'n eentje

relax