Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Scheiding
Voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van het kind, heb ik menig boek en spel voor de hulpverlening bij elkaar gesprokkeld. Klik je op het boek of het spel, dan kom je óf bij de winkel óf bij een website of artikel met meer informatie.
‘Het gevolg van al het getouwtrek en de rechtszaken is dat kinderen de lasten moeten dragen. Zij moeten met weekendtassen heen en weer om de afzonderlijke levens van hun gescheiden ouders kracht en luister bij te zetten. Alsof kinderen geïnteresseerd zijn in een 50-50 taakverdeling! Het maakt hen echt niet uit wie er broodtrommeltjes vult of hun nagels knipt. Wat ze willen is veiligheid, continuïteit en onbeperkte toegang tot beide ouders. Na een scheiding (die toch al alles op z’n kop zet) kan voor kinderen de rest van de status quo maar beter zo veel mogelijk intact blijven. Thuis bij mama. Of bij papa, als die toevallig de zaak bestierde.’
Aldus Beatrijs Ritsema
Laten wij in ieder geval, hoe het dan ook is, een beetje meelopen met de gescheiden kinderen. Neem ze op schoot, of trek ze tegen je aan, en ga voorlezen.
Boeken met het onderwerp: Bonuskinderen, stiefgezin, pleeggezin en adoptie
Gesprek tussen Tim (8) en zijn pleegmoeder:
Tim: ‘ Als je een worm doormidden knipt, blijft hij dan gewoon leven?’
Pleegmoeder: ‘Ik geloof van wel. Misschien leeft hij dan wat korter.’
Tim: ‘Dan wilde ik wel dat ik twee halve wormen was. Dan woonde de ene helft bij papa en de andere helft bij mama. Dan leef ik maar wat korter. Dat vind ik niet erg.’
Tim woont niet bij vader, niet bij moeder, maar in een pleeggezin. Hij weet niet goed wat het woord THUIS betekent.
Laten we elke bonuskind een beetje Thuis-gevoel geven. Misschien kan dat ook door de woorden van een boek te delen.
Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Rouw
Boeken over ADHD
Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Hoogbegaafd
Boek en spel voor de hulpverlening én opvoeders: Zelfvertrouwen
Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Slapeloosheid
Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Hooggevoelig
Boeken over trauma en hechting
Hoe ga je om met gevoelens?
Misbruik en grenzen aangeven
‘Mam, het ergste was de eenzaamheid.’
Laten we helpen de geheimen te stoppen.
KOPP-kinderen, als je ouders hebt met psychische problemen
‘Als KOPP kind besefte ik al jong dat het er in ons gezin anders aan toe ging dan bij andere kinderen. Mijn moeder was onvoorspelbaar. Het ene moment was het gezellig thuis en kon alles, maar nog geen uur later kon mijn moeder weer depressief zijn. Als kind voelde ik dat haarscherp aan en omdat ik hoog gevoelig ben, kwam dit extra binnen bij mij. Ik liep op mijn tenen en deed zo goed mogelijk mijn best om maar niet de oorzaak van zo’n uitbarsting te zijn. Als er desondanks wél een uitbarsting kwam, nam ik mijzelf voor om de volgende keer nóg beter mijn best te doen.(…)
Helaas kregen wij weinig uitleg over de ziekte van mijn moeder en werd er nauwelijks over gesproken.’