wordt regelmatig aangevuld

Boek en spel voor de hulpverlening

helendeverhalen, lezen

Boek en spel voor de hulpverlening

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Scheiding

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van het kind, heb ik menig boek en spel voor de hulpverlening bij elkaar gesprokkeld. Klik je op het boek of het spel, dan kom je óf bij de winkel óf bij een website of artikel met meer informatie.

‘Het gevolg van al het getouwtrek en de rechtszaken is dat kinderen de lasten moeten dragen. Zij moeten met weekendtassen heen en weer om de afzonderlijke levens van hun gescheiden ouders kracht en luister bij te zetten. Alsof kinderen geïnteresseerd zijn in een 50-50 taakverdeling! Het maakt hen echt niet uit wie er broodtrommeltjes vult of hun nagels knipt. Wat ze willen is veiligheid, continuïteit en onbeperkte toegang tot beide ouders. Na een scheiding (die toch al alles op z’n kop zet) kan voor kinderen de rest van de status quo maar beter zo veel mogelijk intact blijven. Thuis bij mama. Of bij papa, als die toevallig de zaak bestierde.’

Aldus Beatrijs Ritsema

Laten wij in ieder geval, hoe het dan ook is, een beetje meelopen met de gescheiden kinderen. Neem ze op schoot, of trek ze tegen je aan, en ga voorlezen.

echtscheiding, hulpverlener, helend verhaal
Een heerlijk prentenboek voor kinderen van 4 tot 11 jaar. Ga het vooral niet uitleggen. Het kind snapt meer van het verhaal dan jij!
Je zal maar steeds van de gele wereld naar de blauwe wereld moeten schakelen. Een prachtig prentenboek voor kinderen die de overgang van het ene huis naar het andere ingewikkeld vinden.
scheiding, loyaliteit, vriendschap
Kinderen willen graag hun ouders gelukkig maken, en gescheiden kinderen nog veel meer. Wat doe je als je moeder de scheiding niet verwerken kan? Een nieuwe man zoeken, dus. Voor kinderen vanaf 10 jaar.
scheiding, loyaliteit, vriend
Eentje gaat op zoek naar zijn papa. Dat wordt nog een gevaarlijke reis. Een lief prentenboek voor jonge kinderen die ook zo graag bij papa én bij mama willen wonen. Zie ook: https://vimeo.com/278509438
Mijn ouders gaan scheiden. Wat nu? De ouders van Joost en Fleur gaan scheiden. Wat betekent dat. 15 herkenbare verhaaltjes over scheiding. Om zo in gesprek te komen met het kind. Bij dit boek kunnen ook kleurplaten besteld worden. Bestel dan het boek via een mailtje naar info@praktijk-klem.nl.
Dit boek is gebaseerd op verhalen van jongeren van ca. 13 t/m 21 jaar en hun (stief)ouders, zowel voor, tijdens als na een scheiding. Deze verhalen bevatten voor jongeren veel herkenbare situaties. Het handzame boek is aantrekkelijk vormgegeven met ook humoristische kleurenfoto’s. Aldus J.H.Stegehuis
kolibrie, hart scheiding
Kolibrie vliegt weg als hij hoort dat zijn ouders gaan scheiden. Hij is helemaal in de war. Gelukkig leert hij dat het goed is om je gedachten en gevoelens te delen. En hij begrijpt ook dat hij niet alles tussen zijn ouders kan oplossen.
Wat een ellende om in twee werelden te leven. Prinsje Zanseverius weet na de scheiding van zijn ouders niet meer wie hij is: de rijke prins of de arme jongen in het bos waar hij met zijn moeder is gaan wonen. En dan doet hij een blije ontdekking: Hij is Zanseverius, en dat is helemaal oké.
'Blijf niet in je eentje tobben.' Dat is de boodschap van Marja Basselier in dit boek. Ze geeft tips, erkenning en er staan ook doe-opdrachten in. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Boeken met het onderwerp: Bonuskinderen, stiefgezin, pleeggezin en adoptie

Gesprek tussen Tim  (8) en zijn pleegmoeder:

Tim: ‘ Als je een worm doormidden knipt, blijft hij dan gewoon leven?’

Pleegmoeder: ‘Ik geloof van wel. Misschien leeft hij dan wat korter.’

Tim: ‘Dan wilde ik wel dat ik twee halve wormen was. Dan woonde de ene helft bij papa en de andere helft bij mama. Dan leef ik maar wat korter. Dat vind ik niet erg.’

Tim woont niet bij vader, niet bij moeder, maar in een pleeggezin. Hij weet niet goed wat het woord THUIS betekent. 

Laten we elke bonuskind een beetje Thuis-gevoel geven. Misschien kan dat ook door de woorden van een boek te delen.

echtscheiding, stiefgezin
De ouders van Fleur gaan na veel ruzies scheiden. Dat betekent dat zij en haar broertje ook nog eens afscheid moeten nemen van hun huis. En dan wordt vader verliefd op iemand anders en krijgen ze er stief broertjes en zusjes bij. Ik vond een lesbrief bij dit boek: https://docplayer.nl/12459604-Lesbrief-bij-ouders-in-het-wild-liesbeth-groenhuijsen.html
Patja, de gevlekte panda woont bij adoptieouders in China omdat zijn eigen ouders in Tibet hem niet genoeg te eten konden geven. Een therapeutisch boek voor kinderen van 4 tot 11 jaar. Martine Delfos schreef meer van deze helpende boeken voor kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zeer aanbevolen.
Ollie heeft al een hoop ellende meegemaakt. Zijn ouders zijn verdronken. En niet lang erna overlijdt ook oma. Ollie is 10 jaar oud, als hij in een gezinshuis terecht komt. Een verhaal over rouw en hechting. Hier vind je een interview met de schrijfster: https://bijonspleegzorg.nl/2016/12/ollie-en-het-kronkeldier/#. Meer verdieping? Bezoek vooral deze site.
Eefje, pleegde, pleegkind, pleeggezin
Eegje wordt een pleegje. Een liefdevol verhaal over Eegje die in een pleeggezin wordt opgenomen. Ze voelt zich anders. En dat zullen andere pleegkinderen vast herkennen. Een warm gevoelig boek met mooie illustraties. Zie ook de site van de schrijfster: https://www.liannebiemond.nl
Vijf verhalen over pleegzorg. Kinderen, vanaf 7 jaar, zullen zich erin herkennen, of ze nu langdurig in een pleeggezin wonen, of in een gezinshuis of in een crisisgezin. Je vindt in het boek ook doorpraatvragen en extra informatie voor professionals.
Lieke hoeft niet te kiezen. Dat leert ze gelukkig. Door middel van foto’s komt Lieke achter haar identiteit en loyaliteit. Praatplaten stimuleren het gesprek met het pleegkind. Een mooi informatief prentenboek.
boek spel hulpverlening, adoptie, thuis, klapwijk
Een verhaal over de adoptie van Jing. Bij wie hoort ze nu? Bij haar ouders in China of in Nederland? Een mooi voorlees- en werkboek voor thuis, en in de klas. .

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Rouw

rouw, verdriet, egeltje
Egeltje werd geboren op een mooie winterdag. Papa en mama egel waren erg blij met hun kindje. Egeltje groeide flink en hij kreeg stevige stekels. Maar na een paar maanden begon mama egel zich ongerust te maken. Egeltje speelde niet zoals de andere egeltjes en zijn stekeltjes leken wel slapper te worden. Zie koffertjetroost.nl
twinkel, zelfdoding
'Twinkel en de Wemelwolk is een prachtig kinderboek over een heel gevoelig onderwerp: een plotselinge zelfdoding veroorzaakt door chaos in de hersenen. Het onuitlegbare wordt eerlijk en respectvol uitgelegd voor jonge kinderen. Met tekeningen van een kind dat als een volwassene kan tekenen maar met de tederheid en het emotierijke van een kind', aldus Martine Delfos
dood, herinneringen, boom
´Vos had een lang en gelukkig leven gehad, maar nu was hij moe. Heel moe. Langzaam liep Vos naar de open plek waar hij altijd zo graag in de zon gelegen had. Hij liet zijn ogen nog één keer door zijn geliefde bos dwalen en ging liggen. Vos sloot zijn ogen en viel in een diepe slaap. Voor altijd´.
rouw, invulboekje, Wakrim, Mangeng
Een werkboek waar je op een creatieve manier in kunt werken en mooie herinneringen van een overleden dierbare kunt vastleggen. Het is een herinnerings- en verwerkingsboek voor kinderen, jongeren en mensen met een verstandelijke beperking. Door de diversiteit in opdrachten kunnen mooie herinneringen gekoesterd worden. Het boek helpt mee in het verwerkingsproces en juist door de afwisselende activiteiten, kan er op verschillende manieren aandacht geschonken worden aan rouw en verlies. Het (doe)boek geeft tevens handvaten aan ouders, familieleden, coaches en begeleiders. Meer informatie op de site van Koffertjetroost.nl

Boeken over ADHD

adhd en add
Kan je niet goed luisteren in de klas? Vergeet je je huiswerk te maken? In dit boek vertellen andere jongeren hoe het is om ADHD of ADD te hebben. Uitleg en tips voor jongeren van12 tot 18 jaar.
In dit boek beschrijft Kathy Hoopman op een ludieke manier hoe ADHD’ers in elkaar zitten. En dat het niet alleen maar ellende is. Er zijn volgens haar veel overeenkomsten tussen jonge honden en ADHD’ers. Lees vooral ook: ’Alle katten hebben Asperger.’ Deze boeken geven én veel informatie en veel plezier.
Kleine Mol is hieperdepiep. Zijn ouders en juf zitten met de handen in het haar. Gelukkig mag Mol zijn zoals hij is. En hoe gaat hij dat leren? Dit mooie boek geeft de kinderen met ADHD een fijn steuntje in de rug.
adhd, kind, hulpboek
Ken je de survivalgidsen al? Op een luchtige toon worden verschillende thema’s helder in beeld gebracht. ADHD, beelddenken, allergie, autisme, DCD, Dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid, hoogsensitief, langdurig ziek, overgewicht. En er zijn er nog meer! Kinderen leren dat het heel normaal is om bepaalde gevoelens te hebben. Ze komen erachter dat het nodig is om erover te praten. En ze ontdekken dat voor elk probleem wel een oplossing is. Wat een waardevolle serie!
Ferrari, adhd
Kinderen met ADHD zijn net Ferrari’s. Ze zijn razendsnel, en soms misschien wel een beetje te snel, zodat ze het rode stoplicht niet op tijd in de gaten hebben. Ze hebben dus een goede Tom Tom nodig. De illustraties en de tekst bieden een mooi aanknopingspunt voor een gesprek over ADHD.
hieper, ADHD
Hieper is een heel druk lief draakje. Als hij lacht, komt er een steekvlam uit zijn bekje. Dat vindt hij prachtig, maar de rest wordt daar niet zo blij van. De dokter schrijft hem pilletjes voor, maar daar raakt hij uitgeblust van. Het boek is tweedehands te verkrijgen of bij de schrijfster zelf: https://www.rianvisser.nl/portfolio/prentenboeken

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Hoogbegaafd

intelligent, hoogbegaafd, tessa kieboom
Niet elke hoogbegaafde gaat op dezelfde manier om met prestaties. De ene wordt er gelukkig van, de ander zet zich pas in als hij er het nut van inziet en nog een ander kan niet om met hoge verwachtingen. In dit baanbrekende boek leggen hoogbegaafdheidsexperts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx de vele valkuilen bloot die aanwezig talent kunnen fnuiken. Maar ze reiken ook concrete tools aan die hoogbegaafden kunnen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.

Boek en spel voor de hulpverlening én opvoeders: Zelfvertrouwen

Kikker kan niet vliegen, lezen en taarten bakken, maar 'we houden van je, zoals je bent,' zegt Haas. Een prentenboek voor meer zelfvertrouwen. Je bent goed zoals je bent.
geluk, geluksvogels, Boymans
Tien voorleesverhalen over tien geluksvogels. Elk verhaal is gebouwd op een van de tien pijlers van geluk. Bij elk verhaal krijg je vragen en opdrachten om het bespreekbaar te maken.
zelfvertrouwen, Lucado
Wout doet heel erg zijn best om een goede Nerflander te zijn, maar het commentaar en de complimenten van de anderen maken hem alleen maar onzekerder. Totdat hij erachter komt: Je bent bijzonder. Het maakt helemaal niet uit wat anderen van jou vinden. Niemand is zoals jij. Jij bent bijzonder in Mijn ogen.
kracht, talent, prentenboek
Lina is ziek en niet sterk genoeg om buiten te kunnen spelen. Ze ontdekt dat ze een prachtig talent heeft. Dit boek is op dit moment alleen tweedehands te verkrijgen, of te leen in de bibliotheek.
Zet ook een moedhoed op, en je wordt er nog dapperder van. De hoed geeft moed! Ik heb dit boek vaak voorgelezen. Kinderen worden er blij van.
Ken je de survivalgidsen al? Op een luchtige toon worden verschillende thema’s helder in beeld gebracht. ADHD, beelddenken, allergie, autisme, DCD, Dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid, hoogsensitief, langdurig ziek, overgewicht. En er zijn er nog meer! Kinderen leren dat het heel normaal is om bepaalde gevoelens te hebben. Ze komen erachter dat het nodig is om erover te praten. En ze ontdekken dat voor elk probleem wel een oplossing is. Wat een waardevolle serie!
boek spel hulpverlening, discriminatie, pesten, groepsvorming, griezelbeer
Een ijsbeer verdwaalt en komt terecht bij de bruine beren. Ze vinden hem eerst eng: een griezelbeer. Een mooi prentenboek om over 'er buiten staan', gepest worden, discriminatie in gesprek te gaan.

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Slapeloosheid

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Hooggevoelig

Boeken over trauma en hechting

Hoe ga je om met gevoelens?

Misbruik en grenzen aangeven

‘Mam, het ergste was de eenzaamheid.’

Laten we helpen de geheimen te stoppen.

KOPP-kinderen, als je ouders hebt met psychische problemen

‘Als KOPP kind besefte ik al jong dat het er in ons gezin anders aan toe ging dan bij andere kinderen. Mijn moeder was onvoorspelbaar. Het ene moment was het gezellig thuis en kon alles, maar nog geen uur later kon mijn moeder weer depressief zijn. Als kind voelde ik dat haarscherp aan en omdat ik hoog gevoelig ben, kwam dit extra binnen bij mij. Ik liep op mijn tenen en deed zo goed mogelijk mijn best om maar niet de oorzaak van zo’n uitbarsting te zijn. Als er desondanks wél een uitbarsting kwam, nam ik mijzelf voor om de volgende keer nóg beter mijn best te doen.(…)

Helaas kregen wij weinig uitleg over de ziekte van mijn moeder en werd er nauwelijks over gesproken.’

Petrina Haak (https://eva.eo.nl/artikel/2019/08/petrina-ik-ben-een-kopp-kind).

Zo belangrijk dat we er voor deze KOPP-kinderen zijn. Boeken kunnen ons helpen.

Boek, spel, hulpverlening:

Spellen voor de hulpverlening

kikker-be-cool, zelfvertrouwen
babbelspel
stenen, therapie
De kunstenaar, Katerina Bolshakova, uit de Oekraïne beschildert stenen, die je heel goed kan gebruiken in coaching, therapie. Voor zowel kinderen als volwassenen kunnen zich openen nav deze prachtige stenen. Ik heb ze in huis en werk er heel graag mee.
massagekaarten
Handvatten om elkaar te masseren. Lekker lachen samen en connectie en rust ervaren. Wat een heerlijk hulpmiddel voor in de klas, of in de hulpverlening.
complimenten, adhd
Wat moet dat heerlijk zijn, om zulke leuke complimenten te krijgen. Meestal wordt er op je gemopperd, omdat je zo druk bent. Dit is een geweldige manier om in gesprek te gaan over de kwaliteiten van het kind met ADHD.
boek spel hulpverlening, playmobil, rouw, therapie
Het kan zo helpend zijn om verdrietige gebeurtenissen uit te spelen, juist als woorden te ingewikkeld voor het kind is. Klik op het plaatje met de kist en de dragers voor de webshop.
handpop, vlaardingerbroek, therapie
As je werkt met kinderen, gebruik dan zeker handpoppen. ik heb prachtige dingen zien gebeuren als ik mijn handen in een handpop had. Kinderen gaan praten, voelen zich vrijer. Kijk op YouTube hoe je met zo'n pop kan werken. Klik op Pelle!
lekker in je vel, emoties, vaardigheden, spel, gevoelens
Boos, bang, blij, verdrietig, gelukkig, veilig, trots. Allemaal gevoelens. Door dit spel met zijn aantrekkelijke plaatjes leer je je gevoelens herkennen en mee om te gaan. Zo leer je je zelf kennen en lukt het vast beter om te spelen met je vriendjes uit de klas.

Korte spelletjes om je gesprek mee af te sluiten

Achtergrondinformatie

echt=leven, kopp, petrina, haak
Petrina Haak van Echt-Leven weet alles over KOPP-kinderen. Klik op de klaprozen en lees haar blogs.
Riet Fiddelaers, rouw
Op de site van Riet Fiddelaers vind je veel informatie over rouw.
helende verhalen
Op deze site vind je behalve het boek en spel voor de hulpverlening, ook Helende Verhalen. Je vindt daar ook hoe je zelf een Helend verhaal kunt schrijven.

Filmpjes die je gezien moet hebben...

Scheiding

Een ingewikkelde jeugd

e-book, schrijf gelukkig
ga het lekker uitproberen


gratis e-book

 

lekker schrijven

op jouw tijd en

op je eigen fijne plekje

Tijd voor mezelf

Lekker genieten in m'n eentje

relax