under construction

Boek en spel voor de hulpverlening

helendeverhalen, lezen

Boek en spel voor de hulpverlening

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Scheiding

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van het kind, heb ik menig boek en spel voor de hulpverlening bij elkaar gesprokkeld. Klik je op het boek of het spel, dan kom je óf bij de winkel óf bij een website of artikel met meer informatie.

‘Het gevolg van al het getouwtrek en de rechtszaken is dat kinderen de lasten moeten dragen. Zij moeten met weekendtassen heen en weer om de afzonderlijke levens van hun gescheiden ouders kracht en luister bij te zetten. Alsof kinderen geïnteresseerd zijn in een 50-50 taakverdeling! Het maakt hen echt niet uit wie er broodtrommeltjes vult of hun nagels knipt. Wat ze willen is veiligheid, continuïteit en onbeperkte toegang tot beide ouders. Na een scheiding (die toch al alles op z’n kop zet) kan voor kinderen de rest van de status quo maar beter zo veel mogelijk intact blijven. Thuis bij mama. Of bij papa, als die toevallig de zaak bestierde.’

Aldus Beatrijs Ritsema

Laten wij in ieder geval, hoe het dan ook is, een beetje meelopen met de gescheiden kinderen. Neem ze op schoot, of trek ze tegen je aan, en ga voorlezen.

echtscheiding, hulpverlener, helend verhaal
Een heerlijk prentenboek voor kinderen van 4 tot 11 jaar. Ga het vooral niet uitleggen. Het kind snapt meer van het verhaal dan jij!
Je zal maar steeds van de gele wereld naar de blauwe wereld moeten schakelen. Een prachtig prentenboek voor kinderen die de overgang van het ene huis naar het andere ingewikkeld vinden.
scheiding, loyaliteit, vriendschap
Kinderen willen graag hun ouders gelukkig maken, en gescheiden kinderen nog veel meer. Wat doe je als je moeder de scheiding niet verwerken kan? Een nieuwe man zoeken, dus. Voor kinderen vanaf 10 jaar.
scheiding, loyaliteit, vriend
Eentje gaat op zoek naar zijn papa. Dat wordt nog een gevaarlijke reis. Een lief prentenboek voor jonge kinderen die ook zo graag bij papa én bij mama willen wonen. Zie ook: https://vimeo.com/278509438
Mijn ouders gaan scheiden. Wat nu? De ouders van Joost en Fleur gaan scheiden. Wat betekent dat. 15 herkenbare verhaaltjes over scheiding. Om zo in gesprek te komen met het kind. Bij dit boek kunnen ook kleurplaten besteld worden. Bestel dan het boek via een mailtje naar info@praktijk-klem.nl.
Dit boek is gebaseerd op verhalen van jongeren van ca. 13 t/m 21 jaar en hun (stief)ouders, zowel voor, tijdens als na een scheiding. Deze verhalen bevatten voor jongeren veel herkenbare situaties. Het handzame boek is aantrekkelijk vormgegeven met ook humoristische kleurenfoto’s. Aldus J.H.Stegehuis
kolibrie, hart scheiding
Kolibrie vliegt weg als hij hoort dat zijn ouders gaan scheiden. Hij is helemaal in de war. Gelukkig leert hij dat het goed is om je gedachten en gevoelens te delen. En hij begrijpt ook dat hij niet alles tussen zijn ouders kan oplossen.
Wat een ellende om in twee werelden te leven. Prinsje Zanseverius weet na de scheiding van zijn ouders niet meer wie hij is: de rijke prins of de arme jongen in het bos waar hij met zijn moeder is gaan wonen. En dan doet hij een blije ontdekking: Hij is Zanseverius, en dat is helemaal oké.
'Blijf niet in je eentje tobben.' Dat is de boodschap van Marja Basselier in dit boek. Ze geeft tips, erkenning en er staan ook doe-opdrachten in. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Bonuskinderen, stiefgezin, pleeggezin en adoptie

Gesprek tussen Tim  (8) en zijn pleegmoeder:

Tim: ‘ Als je een worm doormidden knipt, blijft hij dan gewoon leven?’

Pleegmoeder: ‘Ik geloof van wel. Misschien leeft hij dan wat korter.’

Tim: ‘Dan wilde ik wel dat ik twee halve wormen was. Dan woonde de ene helft bij papa en de andere helft bij mama. Dan leef ik maar wat korter. Dat vind ik niet erg.’

Tim woont niet bij vader, niet bij moeder, maar in een pleeggezin. Hij weet niet goed wat het woord THUIS betekent. 

Laten we elke bonuskind een beetje Thuis-gevoel geven. Misschien kan dat ook door de woorden van een boek te delen.

echtscheiding, stiefgezin
De ouders van Fleur gaan na veel ruzies scheiden. Dat betekent dat zij en haar broertje ook nog eens afscheid moeten nemen van hun huis. En dan wordt vader verliefd op iemand anders en krijgen ze er stief broertjes en zusjes bij. Ik vond een lesbrief bij dit boek: https://docplayer.nl/12459604-Lesbrief-bij-ouders-in-het-wild-liesbeth-groenhuijsen.html
Patja, de gevlekte panda woont bij adoptieouders in China omdat zijn eigen ouders in Tibet hem niet genoeg te eten konden geven. Een therapeutisch boek voor kinderen van 4 tot 11 jaar. Martine Delfos schreef meer van deze helpende boeken voor kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zeer aanbevolen.
Ollie heeft al een hoop ellende meegemaakt. Zijn ouders zijn verdronken. En niet lang erna overlijdt ook oma. Ollie is 10 jaar oud, als hij in een gezinshuis terecht komt. Een verhaal over rouw en hechting. Hier vind je een interview met de schrijfster: https://bijonspleegzorg.nl/2016/12/ollie-en-het-kronkeldier/#. Meer verdieping? Bezoek vooral deze site.
Eefje, pleegde, pleegkind, pleeggezin
Eegje wordt een pleegje. Een liefdevol verhaal over Eegje die in een pleeggezin wordt opgenomen. Ze voelt zich anders. En dat zullen andere pleegkinderen vast herkennen. Een warm gevoelig boek met mooie illustraties. Zie ook de site van de schrijfster: https://www.liannebiemond.nl
Vijf verhalen over pleegzorg. Kinderen, vanaf 7 jaar, zullen zich erin herkennen, of ze nu langdurig in een pleeggezin wonen, of in een gezinshuis of in een crisisgezin. Je vindt in het boek ook doorpraatvragen en extra informatie voor professionals.
Lieke hoeft niet te kiezen. Dat leert ze gelukkig. Door middel van foto’s komt Lieke achter haar identiteit en loyaliteit. Praatplaten stimuleren het gesprek met het pleegkind. Een mooi informatief prentenboek.
boek spel hulpverlening, adoptie, thuis, klapwijk
Een verhaal over de adoptie van Jing. Bij wie hoort ze nu? Bij haar ouders in China of in Nederland? Een mooi voorlees- en werkboek voor thuis, en in de klas. .

Boek en spel voor de hulpverlening én opvoeders: Rouw

rouw, verdriet, egeltje
Egeltje werd geboren op een mooie winterdag. Papa en mama egel waren erg blij met hun kindje. Egeltje groeide flink en hij kreeg stevige stekels. Maar na een paar maanden begon mama egel zich ongerust te maken. Egeltje speelde niet zoals de andere egeltjes en zijn stekeltjes leken wel slapper te worden. Zie koffertjetroost.nl
twinkel, zelfdoding
'Twinkel en de Wemelwolk is een prachtig kinderboek over een heel gevoelig onderwerp: een plotselinge zelfdoding veroorzaakt door chaos in de hersenen. Het onuitlegbare wordt eerlijk en respectvol uitgelegd voor jonge kinderen. Met tekeningen van een kind dat als een volwassene kan tekenen maar met de tederheid en het emotierijke van een kind', aldus Martine Delfos
dood, herinneringen, boom
´Vos had een lang en gelukkig leven gehad, maar nu was hij moe. Heel moe. Langzaam liep Vos naar de open plek waar hij altijd zo graag in de zon gelegen had. Hij liet zijn ogen nog één keer door zijn geliefde bos dwalen en ging liggen. Vos sloot zijn ogen en viel in een diepe slaap. Voor altijd´.
rouw, invulboekje, Wakrim, Mangeng
Een werkboek waar je op een creatieve manier in kunt werken en mooie herinneringen van een overleden dierbare kunt vastleggen. Het is een herinnerings- en verwerkingsboek voor kinderen, jongeren en mensen met een verstandelijke beperking. Door de diversiteit in opdrachten kunnen mooie herinneringen gekoesterd worden. Het boek helpt mee in het verwerkingsproces en juist door de afwisselende activiteiten, kan er op verschillende manieren aandacht geschonken worden aan rouw en verlies. Het (doe)boek geeft tevens handvaten aan ouders, familieleden, coaches en begeleiders. Meer informatie op de site van Koffertjetroost.nl

Boek en spel voor de hulpverlening én opvoeders: ADHD

adhd en add
Kan je niet goed luisteren in de klas? Vergeet je je huiswerk te maken? In dit boek vertellen andere jongeren hoe het is om ADHD of ADD te hebben. Uitleg en tips voor jongeren van12 tot 18 jaar.
In dit boek beschrijft Kathy Hoopman op een ludieke manier hoe ADHD’ers in elkaar zitten. En dat het niet alleen maar ellende is. Er zijn volgens haar veel overeenkomsten tussen jonge honden en ADHD’ers. Lees vooral ook: ’Alle katten hebben Asperger.’ Deze boeken geven én veel informatie en veel plezier.
Kleine Mol is hieperdepiep. Zijn ouders en juf zitten met de handen in het haar. Gelukkig mag Mol zijn zoals hij is. En hoe gaat hij dat leren? Dit mooie boek geeft de kinderen met ADHD een fijn steuntje in de rug.
adhd, kind, hulpboek
Ken je de survivalgidsen al? Op een luchtige toon worden verschillende thema’s helder in beeld gebracht. ADHD, beelddenken, allergie, autisme, DCD, Dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid, hoogsensitief, langdurig ziek, overgewicht. En er zijn er nog meer! Kinderen leren dat het heel normaal is om bepaalde gevoelens te hebben. Ze komen erachter dat het nodig is om erover te praten. En ze ontdekken dat voor elk probleem wel een oplossing is. Wat een waardevolle serie!
Ferrari, adhd
Kinderen met ADHD zijn net Ferrari’s. Ze zijn razendsnel, en soms misschien wel een beetje te snel, zodat ze het rode stoplicht niet op tijd in de gaten hebben. Ze hebben dus een goede Tom Tom nodig. De illustraties en de tekst bieden een mooi aanknopingspunt voor een gesprek over ADHD.
hieper, ADHD
Hieper is een heel druk lief draakje. Als hij lacht, komt er een steekvlam uit zijn bekje. Dat vindt hij prachtig, maar de rest wordt daar niet zo blij van. De dokter schrijft hem pilletjes voor, maar daar raakt hij uitgeblust van. Het boek is tweedehands te verkrijgen of bij de schrijfster zelf: https://www.rianvisser.nl/portfolio/prentenboeken

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Autisme

autisme, kantoor
Nog nooit werd autisme zo raak in proza gevangen. Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen... Zondagsleven is herkenbaar, meeslepend en ontwapenend. Een authentieke roman over je weg vinden en trouw blijven aan wie je bent. Bekijk het interview: https://youtu.be/JRPOm1PPrgg
zondagskind, visser, asperger, autisme
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die ervoor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden. Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. (Hebban)
autist, gevoelig, Henry Markram
Over autisme bestaan veel negatieve vooroordelen, zoals niet empathisch zijn. ‘De jongen die te veel voelde’ vind ik een mooie en stigmadoorbrekende titel. Steeds meer is bekend dat mensen met autisme niet te weinig voelen, maar juist te veel. De ondertitel ‘Hoe een befaamd hersenonderzoeker en zijn zoon onze kijk op autisme voorgoed veranderden’, maakt me ook nieuwsgierig. Het is nogal een belofte namelijk. Zelf heb ik menig boek verslonden over autisme dus ik ben benieuwd in welk opzicht dit boek anders is. Journalist Lorenz Wagner trok voor dit boek maandenlang met de familie Markram op. Hij vertelt een vader-zoonverhaal in combinatie met wetenschappelijke inzichten van Markram over autisme en de hersenen. Lees hier de recensie: https://www.stoerleesvoer.nl/de-jongen-die-te-veel-voelde-een-frisse-kijk-op-autisme/

Way of life

Iris Sommer
Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen. Hun brein is fors kleiner, en hun hersenschors telt liefst zeventien procent minder zenuwcellen. Toch doet hun denkvermogen niet onder voor dat van mannen; hoe compenseren zij voor hun kleinere hardware? Iris Sommer schetst een zo volledig mogelijk beeld over hoe en waarom onze hersenen verschillen. Want er zijn meer verschillen tussen het vrouwen- en mannenbrein. Persoonlijkheid en interesse is (gemiddeld) anders.
tontine, Els van Steijn, familiesystemen, familiebanden
Loop je in je dagelijks leven keer op keer tegen dezelfde problemen aan en wil je af van een onbestemd gevoel? Voel je je vaak schuldig en houd je iedereen graag te vriend? Zit je vast in een verkeerde relatie of is de band met je ouders moeizaam? Hoe leer je hiermee omgaan zodat je meer rust in je leven ervaart? Hardnekkige patronen in je leven zijn vaak terug te voeren op je familiesysteem: de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen.
geschenk, Voskamp
Dit boek kreeg ik van mijn collega's. Voorin staan een heleboel lieve woorden. En zo is het boek ook. Vol lieve woorden. En het blijkt zo makkelijk te zijn om uit te delen, vanuit jouw overvloed.  Ann Voskamp geeft prachtige concrete voorbeelden hoe je uit kan delen. Deel uit op de manier die bij jou past. Een positief christelijk boek.

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Hoogbegaafd

intelligent, hoogbegaafd, tessa kieboom
Niet elke hoogbegaafde gaat op dezelfde manier om met prestaties. De ene wordt er gelukkig van, de ander zet zich pas in als hij er het nut van inziet en nog een ander kan niet om met hoge verwachtingen. In dit baanbrekende boek leggen hoogbegaafdheidsexperts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx de vele valkuilen bloot die aanwezig talent kunnen fnuiken. Maar ze reiken ook concrete tools aan die hoogbegaafden kunnen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.

Boek en spel voor de hulpverlening én opvoeders: Zelfvertrouwen

Kikker kan niet vliegen, lezen en taarten bakken, maar 'we houden van je, zoals je bent,' zegt Haas. Een prentenboek voor meer zelfvertrouwen. Je bent goed zoals je bent.
geluk, geluksvogels, Boymans
Tien voorleesverhalen over tien geluksvogels. Elk verhaal is gebouwd op een van de tien pijlers van geluk. Bij elk verhaal krijg je vragen en opdrachten om het bespreekbaar te maken.
zelfvertrouwen, Lucado
Wout doet heel erg zijn best om een goede Nerflander te zijn, maar het commentaar en de complimenten van de anderen maken hem alleen maar onzekerder. Totdat hij erachter komt: Je bent bijzonder. Het maakt helemaal niet uit wat anderen van jou vinden. Niemand is zoals jij. Jij bent bijzonder in Mijn ogen.
kracht, talent, prentenboek
Lina is ziek en niet sterk genoeg om buiten te kunnen spelen. Ze ontdekt dat ze een prachtig talent heeft. Dit boek is op dit moment alleen tweedehands te verkrijgen, of te leen in de bibliotheek.
Zet ook een moedhoed op, en je wordt er nog dapperder van. De hoed geeft moed! Ik heb dit boek vaak voorgelezen. Kinderen worden er blij van.
Ken je de survivalgidsen al? Op een luchtige toon worden verschillende thema’s helder in beeld gebracht. ADHD, beelddenken, allergie, autisme, DCD, Dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid, hoogsensitief, langdurig ziek, overgewicht. En er zijn er nog meer! Kinderen leren dat het heel normaal is om bepaalde gevoelens te hebben. Ze komen erachter dat het nodig is om erover te praten. En ze ontdekken dat voor elk probleem wel een oplossing is. Wat een waardevolle serie!
boek spel hulpverlening, discriminatie, pesten, groepsvorming, griezelbeer
Een ijsbeer verdwaalt en komt terecht bij de bruine beren. Ze vinden hem eerst eng: een griezelbeer. Een mooi prentenboek om over 'er buiten staan', gepest worden, discriminatie in gesprek te gaan.

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Slapeloosheid

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Hooggevoelig

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Trauma en hechting

Boek en spel voor de hulpverlening én opvoeders: Gevoelens

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Misbruik en grenzen aangeven

‘Mam, het ergste was de eenzaamheid.’

Laten we helpen de geheimen te stoppen.

Boeken voor de hulpverlening én opvoeders: Kopp kinderen

‘Als KOPP kind besefte ik al jong dat het er in ons gezin anders aan toe ging dan bij andere kinderen. Mijn moeder was onvoorspelbaar. Het ene moment was het gezellig thuis en kon alles, maar nog geen uur later kon mijn moeder weer depressief zijn. Als kind voelde ik dat haarscherp aan en omdat ik hoog gevoelig ben, kwam dit extra binnen bij mij. Ik liep op mijn tenen en deed zo goed mogelijk mijn best om maar niet de oorzaak van zo’n uitbarsting te zijn. Als er desondanks wél een uitbarsting kwam, nam ik mijzelf voor om de volgende keer nóg beter mijn best te doen.(…)

Helaas kregen wij weinig uitleg over de ziekte van mijn moeder en werd er nauwelijks over gesproken.’

Petrina Haak (https://eva.eo.nl/artikel/2019/08/petrina-ik-ben-een-kopp-kind).

Zo belangrijk dat we er voor deze KOPP-kinderen zijn. Boeken kunnen ons helpen.

Volwassen boeken over KOPP

moeder, manisch, depressief
Van dit boek van Roos Schlikker is een Theatrale bewerking gemaakt Schlikkers moeder was bipolair, maar leefde het grootste deel van haar leven zonder diagnose. Ze trok moedig door de wereld, maar moest zich altijd verhullen achter het masker van een ‘normale’ vrouw, die voor haar kind net als andere moeders probeerde te zijn, maar daar nooit helemaal in slaagde. In een theatrale monoloog neemt de hoofdrolspeelster (gespeeld door Sandra Mattie) je mee op haar zoektocht naar het dubbelleven van haar moeder. Zo kaart ze op soms ontroerende maar soms ook op zeer humoristische wijze een belangrijk onderwerp aan dat te weinig aandacht krijgt: een mens is meer dan zijn gekte. En gekte is dichterbij dan je denkt. Kijk eens op deze site: https://www.productiehuislente.nl/moedervanglas
Anne van der Kaaden-Bouman (40) groeide op in een onveilige gezinssituatie. Na jaren weet zij zich hieraan te onttrekken en vindt zij de weg terug naar God en zichzelf. Aan de hand van dagboekfragmenten, literatuur, theorieën en feiten uit hulpverleningsdossiers uit haar jeugd, schrijft zij het boek ‘Uit de kluwen’ en komt zij tot de conclusie dat haar moeder het syndroom van Munchhäusen heeft. Het meisje groeit op tot een vrouw die niet kan accepteren dat ze zichzelf en haar leven niet begrijpt. Ze blijft net zo lang vechten en onderzoeken, totdat ze hier wel enige grip op krijgt. Lees ook het artikel https://eva.eo.nl/artikel/2020/09/anne-schreef-uit-de-kluwen-over-de-onveilige-gezinssituatie-in-haar-jeugd
psychiatrie, therapie, helend, literatuur
Aan het begin van Mijn vader is een vliegtuig leren we Eva kennen als een echte zakenvrouw, altijd bezig met to-dolijstjes en gewend om de touwtjes in handen te nemen. Zelfs de uitvaart, oftewel het Ode-aan-het-leven-feest, van haar moeder regelt ze het liefste helemaal zelf. Net als dat ze het besturen van de lijkwagen niet uit handen wil geven. Gedurende het verhaal zien we echter dat haar zelfvertrouwen verdwijnt en dat Eva niet langer in staat is haar onberispelijke imago in stand te houden. Ze valt midden op de dag in slaap, doet ’s nachts geen oog dicht en moet gedwongen een maand verlof nemen van haar werk. Maar wat te doen met al deze onverwachte vrije tijd? Ze besluit in het huis van haar overleden moeder te trekken om op te ruimen en af te rekenen met de gaten in haar geheugen. Lees meer: https://boekvinder.be/recensie/mijn-vader-is-een-vliegtuig-antoinette-beumer
psychiatrie, oordeel, Reitsma
Zeker bij psychische problemen is er sprake van zó’n complexe situatie. Niet alleen bij de zieke zelf, maar ook bij zijn of haar partner en bij het hele gezin. In mijn boek zie je bijvoorbeeld dat de vader heel liefdevol is, maar dat hij gigantisch in de knoop zit met de situatie. Uit onmacht sluit hij zich dan maar af. Is dat goed? Is dat fout? Het is vooral goed te begrijpen. Uiteindelijk moet de lezer zelf een oordeel vellen over het verhaal. Ik zeg niet of het goed of slecht is, of wie de ‘schuldige’ is. Ik laat het zien en de lezer mag het zelf bedenken. Dat maakt literatuur in mijn optiek ook beter. Je hoeft niet overal een antwoord op te geven. Lees meer van dit interview: https://www.rd.nl/artikel/947925-schrijfster-janke-reitsma-zoekt-naar-de-wereld-achter-de-feiten
Boek, spel, hulpverlening:

Spellen voor de hulpverlening

kikker-be-cool, zelfvertrouwen
babbelspel
stenen, therapie
De kunstenaar, Katerina Bolshakova, uit de Oekraïne beschildert stenen, die je heel goed kan gebruiken in coaching, therapie. Voor zowel kinderen als volwassenen kunnen zich openen nav deze prachtige stenen. Ik heb ze in huis en werk er heel graag mee.
massagekaarten
Handvatten om elkaar te masseren. Lekker lachen samen en connectie en rust ervaren. Wat een heerlijk hulpmiddel voor in de klas, of in de hulpverlening.
complimenten, adhd
Wat moet dat heerlijk zijn, om zulke leuke complimenten te krijgen. Meestal wordt er op je gemopperd, omdat je zo druk bent. Dit is een geweldige manier om in gesprek te gaan over de kwaliteiten van het kind met ADHD.
boek spel hulpverlening, playmobil, rouw, therapie
Het kan zo helpend zijn om verdrietige gebeurtenissen uit te spelen, juist als woorden te ingewikkeld voor het kind is. Klik op het plaatje met de kist en de dragers voor de webshop.
handpop, vlaardingerbroek, therapie
As je werkt met kinderen, gebruik dan zeker handpoppen. ik heb prachtige dingen zien gebeuren als ik mijn handen in een handpop had. Kinderen gaan praten, voelen zich vrijer. Kijk op YouTube hoe je met zo'n pop kan werken. Klik op Pelle!
lekker in je vel, emoties, vaardigheden, spel, gevoelens
Boos, bang, blij, verdrietig, gelukkig, veilig, trots. Allemaal gevoelens. Door dit spel met zijn aantrekkelijke plaatjes leer je je gevoelens herkennen en mee om te gaan. Zo leer je je zelf kennen en lukt het vast beter om te spelen met je vriendjes uit de klas.

Korte spelletjes om je gesprek mee af te sluiten

En dan nu nog literatuur voor jou als ouder, of als hulpverlener

Hieronder vind je de boeken die geschreven zijn voor volwassenen. 

Ze kunnen je helpen omdat je bepaalde dingen meegemaakt hebt, en het geeft je richting als je therapeut, hulpverlener of ouder bent.

De gelukscoach vindt boeken over liefde, kalmte en, natuurlijk, ... geluk

gelukkig, Auschwitz
De 100-jarige Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn verhaal te vertellen, zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Hij beloofde zichzelf elke dag te glimlachen en zegt de meest gelukkige man ter wereld te zijn. Deze krachtige, hartverscheurende en hoopvolle memoir laat zien hoe je geluk kunt vinden, zelfs in de donkerste tijden
Edith, Eger, geschenk, oorlog, ballet
Wat er met ons gebeurt is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen. We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren. Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.
opvoeder, hulpverlener, literatuur, opladen, zelfinzicht
Hoe doe je dat? Je eigen kalmte creëren? En dan nog bewaren ook! Met dit eerlijke boek gaat dit jou lukken. Dit prachtig vormgegeven invulboek helpt jou te reflecteren op jezelf. De vragen die je gaat invullen stimuleren je openhartig te zijn. Je krijgt inzicht in je behoeften. Je gaat nadenken over wat jou stress geeft, én hoe je dan juist de kalmte kan creëren. Zo heerlijk om, al schrijvend erachter te komen hoe jij meer rust gaat ervaren. Neem dit boek ter hand! Ondanks de Engelse titel is dit boek in het Nederlands.
Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Word je keer op keer verliefd op iemand die al een partner heeft? Of heb je juist zelf de neiging de ander op afstand te houden, net als die voor jou wil kiezen? Als je steeds opnieuw beland in onmogelijke relaties herken jij misschien de dans van verlatingsangst en bindingsangst. Je bent echt niet de enige! Het fundamentele conflict tussen onze behoefte aan intimiteit enerzijds en de behoefte aan vrijheid anderzijds zorgt voor de dans van achtervolgen en weglopen, van aantrekken en afstoten. Het houdt ons gevangen in afhankelijkheidsrelaties. Waarom mensen met verlatingsangst juist mensen met bindingsangst aantrekken wordt duidelijk in dit boek.
Zolang je een ander nodig hebt om je gelukkig te voelen, ben je volgens Jan Geurtz verslaafd aan liefde. Je laat je eigenwaarde afhangen van je liefdespartner, wordt afhankelijk en stopt te groeien als mens. Immers, als je groeit verander je, met als gevaar dat de ander je niet meer leuk vindt, waardoor je je eigenwaarde verliest. Leer je om je geluk, eigenwaarde en liefde in jezelf te vinden, dan ben je niet langer afhankelijk. Je bent vrij om te groeien, om te zijn wie je bent, en de ander is dat ook. Hierdoor blijft de relatie groeien en zich verdiepen. Zie: https://www.happinez.nl/festival/verslaafd-bent-aan-liefde-zonder-het-door-te-hebben/
Sue Johnson, huwelijk, EFT, relatie
Voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben we een emotionele hechting nodig aan enkele onvervangbare anderen. Die hechting helpt ons te overleven. Een gevoel van veilige binding tussen liefhebbende partners is de sleutel tot een liefdevolle relatie en een diepe bron van kracht voor de afzonderlijke deelnemers aan zo’n relatie. Ofwel, veilige verbondenheid met een dierbare maakt ons sterker. Daardoor sta je meer open voor nieuwe ervaringen en flexibiliteit in je opvattingen; immers nieuwsgierigheid komt voort uit een gevoel van veiligheid en bij een veilige basisrelatie hoef je minder op je hoede te zijn voor bedreigingen vanuit de buitenwereld. Zie meer op deze site: https://hettijkeert.nl/2013/06/samenvatting-boek-houd-me-vast-van-sue-johnson/
dankbaarheid, geluk
Dankbaarheid, je kunt het leren. Dankjewel zeggen als je partner boodschappen heeft gedaan. Je gelukkig prijzen met die fijne collega, met het dak boven je hoofd en het verse kopje koffie voor je neus. We weten wel dat het ‘goed’ is om dankbaar te zijn, maar in de waan van de dag schiet het er vaak bij in. Toch is het voelen en tonen van dankbaarheid een van de eenvoudigste manieren om je in korte tijd een stuk gelukkiger te voelen, om stress te verlagen en om je sociale contacten te laten bloeien. Doe de test op de pagina van Het magazijn van Psychologie: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/dankjewel-voor/
Het Geluksdoeboek vertaalt de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van geluk en mindfulness naar praktische dagelijkse opdrachten, meditaties en schrijfoefeningen. Gedurende
acht weken ga je zelf aan de slag met het vergroten van je geluk en bewustzijn. Het Geluksdoeboek geeft inzicht in de nieuwste wetenschappelijke bevindingen op het gebied van geluk in relatie tot dankbaarheid, mindfulness, de hersenen, gedachten, emoties, voeding en beweging. Deze bevindingen worden vertaald naar oefeningen, testjes, tips en opdrachten met wekelijks een ander thema. RUBINSTEIN
ontploeteren, Annemiek Leclaire
Ik houd van goede voornemens, van prioriteiten stellen, van planningen en to-do-lijsten. Maar ik ga ermee ophouden. Er zit te weinig leven in. Zoals godsdienstfilosoof Just van Es schrijft in Weg uit het moeten: ‘Er is geen methode te maken van het wezenlijke.’ Twintig jaar schrijf ik nu als journalist over ‘het leven zelf’; ik ben altijd op zoek naar wijsheid die vertaald kan worden in praktische leefregels, in het cultiveren van goede gewoontes, en ik heb de dingen die ik belangrijk vind om te doen door de jaren heen als rituelen door de dag heen weten te weven. Ik ben een kind… Meer van dit artikel van Annemiek Leclaire i. Vrij Nederland.
‘Er valt enorm veel te winnen als we in gedachten houden hoe weinig we eigenlijk weten over de toekomst.’ Dit is een regel uit het boek Geloof niet alles wat je denkt. Het is een boek waarin het inspirerende verhaal van Björn (Natthiko) Lindeblad wordt verteld. Het boek is inspirerend en heerlijk nuchter. Het gaat over de zoektocht die veel mensen herkennen naar rust in het hoofd. Naar lekkerder in je vel zitten. Voor Björn betekende het dat hij zijn zeer succesvolle baan achter zich liet en zich ging richten op het Boeddhisme. Mocht je nu een zweverig, moeilijk boek verwachten, dan moet ik je teleurstellen. Het leest heel makkelijk weg en zijn ervaringen worden op een rauwe, eerlijke manier verteld. Zie ook: https://goedetengezondleven.nl/boekreview-zweedse-bestseller-geloof-niet-alles-wat-je-denkt/
zelfliefde, aandacht
Een mooie recensie over dit boek vond ik op de site van Hooggevoeligheelgewoon. Arja Roozemond raadt het boek aan, aan iedereen die eraan toe is om, misschien na een periode van teveel naar buiten gericht zijn, de focus te verleggen naar de eigen binnenwereld. Aan degenen die dreigen ‘om te vallen’ door de voortdurende investering in anderen. Aan hooggevoelige individuen die nog moeten leren om de antennes in te trekken en in te checken bij zichzelf, zodat ze niet vergeten wie ze zelf zijn wat ze zelf nodig hebben.  Ook geeft ze aan: Maar al lezend begon het bij mij ook een beetje te kriebelen en vroeg ik me soms af: Hoe zit het met het besef van verbinding?

Achtergrondinformatie

echt=leven, kopp, petrina, haak
Petrina Haak van Echt-Leven weet alles over KOPP-kinderen. Klik op de klaprozen en lees haar blogs.
Riet Fiddelaers, rouw
Op de site van Riet Fiddelaers vind je veel informatie over rouw.
helende verhalen
Op deze site vind je behalve het boek en spel voor de hulpverlening, ook Helende Verhalen. Je vindt daar ook hoe je zelf een Helend verhaal kunt schrijven.

Filmpjes die je gezien moet hebben...

Scheiding

Een ingewikkelde jeugd

e-book, schrijf gelukkig
ga het lekker uitproberen


gratis e-book

 

lekker schrijven

op jouw tijd en

op je eigen fijne plekje

Tijd voor mezelf

Lekker genieten in m'n eentje

relax