oorlog

Op zoveel plekken oorlog, verdriet, misdaad. Ik kan mijn ogen sluiten, maar dat helpt mij niet. Ik doe ze wijdopen, net als mijn hart. Tenminste, dat probeer ik dan.

In deze maand mei: boeken over oorlog.

De laatste brief

De wereld scheen vol lichtere geluiden
En een soldaat sliep op zijn overjas
Hij droomde lachend dat het vrede was
Omdat er in zijn droom een klok ging luiden.

Er viel een vogel die geen vogel was
Niet ver van hem tussen de warme kruiden
En hij werd niet meer wakker want het gras
Werd rood, een ieder weet wat dat beduidde.

Het regende en woei. Toen herbegon
Achter de grijze lijn der horizon
Het bulderen – goedmoedig – der kanonnen.

Maar uit zijn jas, terwijl hij liggen bleef
Bevrijdde zich het laatste wat hij schreef
Liefste, de oorlog is nog niet begonnen.

Bertus Aafjes

dappere correspondenten, fotografen en schrijvers brengen de oorlog dicht bij ons

oorlog, London, Bibliotheek

literatuur over oorlog

Ik heb nooit over oorlog willen lezen. Janneke van School of books heeft me geholpen boeken over oorlog aan te schaffen, of te lenen en dan beginnen te lezen. Ik kreeg toestemming 😉 om een boek half gelezen weer weg te leggen. Dat helpt.

De herinnerde soldaat staat in mijn boekenkast. Die heb ik alleen maar doorgebladerd. Ik lees veel positieve recensies over dat boek. Ik ga het lezen! Even diep ademhalen.

In Vreemdeling in eigen land beschrijft een gewone Duitse vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog in haar dagboek hoe ze keek naar haar landgenoten. Wat bezielde de mensen? Ik denk dat dit een boek is dat we allemaal moeten lezen. Het staat in ieder geval hoog op mijn prioriteitenlijstje.

’t Hooge Nest heeft veel indruk op me gemaakt, ik ben wel bang dat ik niet zo dapper zal zijn als de vrouwen die in dit boek worden beschreven. Mooi boek!

Anjet Daanje, soldaat, oorlog
'Verreweg de beste roman van de afgelopen jaren' (NRC Handelsblad) Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is. Men brengt hem naar een gesticht voor krankzinnigen. Vier jaar na de oorlog zet de directeur van dat gesticht een advertentie in de krant, in de hoop op die manier familie te vinden. Dan blijkt dat zijn naam Amand Coppens is, en dat hij een vrouw, Julienne, heeft en twee kinderen. Julienne heeft acht jaar op hem gewacht en wanhopig naar hem gezocht en neemt hem, tegen het advies van de artsen in, diezelfde dag nog mee naar huis. Hij herinnert zich haar niet, en ook het huis waarin hij met haar blijkt te wonen, herkent hij niet. Het is een vreemde, ongemakkelijke situatie, ook voor haar. Zijn vrouw vertelt hem over hun verleden en hij probeert de man te worden die hij ooit was, die zij in hem ziet, en zo worden ze opnieuw verliefd, veel verliefder dan ze ooit waren toen ze jaren geleden met elkaar trouwden.
Duits, oorlog,
Het geheime oorlogsdagboek van Anna Haag geeft een uniek en aangrijpend beeld van het leven in het Derde Rijk. De Duitse journaliste Anna Haag hield tijdens de oorlogsjaren een dagboek bij waarin ze onomwonden schreef over het dagelijks leven in het Derde Rijk. Ze tekende gesprekken op tussen mensen in trams, op straat en in winkels. Ze beschreef ontmoetingen met vrienden, buren en familieleden. Het resultaat is een boek vol ontroerende en haast onwerkelijke verhalen. Over soldaten die hun ouders smeekten om niet terug te hoeven keren naar het front, over gruwelijkheden die plaatsvonden in bezette gebieden, over dwangarbeiders die onder barre omstandigheden aan het werk werden gezet én over de Holocaust, waar men blijkbaar meer van wist dan we lange tijd vermoedden. ‘Vreemdeling in eigen land’ is een herontdekking van formaat: een even indringend als aangrijpend verslag van het leven in het Derde Rijk.
Hooge nest, oorlog, Roxanne van Iperen
Een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Het huis zal onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland. Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van de onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is, wordt het Nest verraden. Samen met de familie Frank belandt de familie Brilleslijper op het laatste transport naar Auschwitz.

Even iets anders

En als je even zin hebt, om een leuk boek te lezen, als je zin hebt weer eens heerlijk te lachen dan zou ik dit boek aanraden. Even geen oorlog. En toch zeker niet oppervlakkig. Ik heb erg genoten van dit boek. Graeme Simsion schreef ook Het Rosie effect en het Rosie resultaat. 

Ik vind dit een intelligent, bijzonder vermakelijk en zeer lezenswaard boek. Mijn humeur knapte ervan op. Ik heb gelachen, het stemde me tot nadenken, het was zelfs leuk om het ten behoeve van deze recensie een tweede keer te lezen, aldus Arja Roozemond.

2 gedachten over “oorlog”

  1. Lieve Geertje, Ik denk dat Winterijs (jeugdliteratuur, Tweede Wereldoorlog) en Zolang de citroenbomen bloeien (YA, burgeroorlog in Syrië) ook bij je passen. Deze romans zullen je hart breken op een ‘goede’ manier. Liefs uit Utrecht, Janneke

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *