Het nut van kinderboeken

Kinderboeken lezen lijkt voorbehouden aan de jonge mens. Niks is minder waar. 

therapeutische verhalen, bibliotherapie, kinderboeken

Een boek op tafel

In ons gezin werd heel graag gelezen. Tijdens de maaltijden waren boeken en tijdschriften verboden. De tekst op de verpakkingen van de pindakaas, hagelslag en yoghurt wisten de kinderen bijna uit hun hoofd. De leeshonger was zeer groot.

We besloten de donderdag als leesdag in te stellen. De kinderen mochten de hele dag lezen, de boeken gingen dus ook mee aan tafel. Ongehinderd lezen, dat was een feestje, ook voor mij; een heerlijke donderdag.

Boeken zijn voor mij van levensbelang.

Het aller, allermoeilijkste van verhuizen naar het schip was dat ik voor een heleboel boeken een andere eigenaar moest vinden. De meeste dingen kon ik makkelijk wegdoen, minimaliseren vond ik heerlijk, maar de boeken waren een stuk van mijn leven. Op onze Orpheus staan maar een paar meter boeken. 

Kinderboeken, als de tijden verwarrend zijn

Soms is het leven verwarrend, zijn de tijden verdrietig, of ervaren we stress, dan kan lezen moeilijk zijn. Mijn lief stimuleert me juist dan een boek te pakken, omdat hij weet dat ik ervan opknap. Maar er zijn tijden dat het niet lukt.

Nu ben ik erachter gekomen, mede door de begeleiding van Janneke van School of Books, dat kinderboeken een uitkomst kunnen zijn. Ze lezen net iets makkelijker en kunnen je óók een andere wereld intrekken, door de mooie woorden, verhalen, én de, vaak, práchtige illustraties.

kinderboeken, Katherine Rundell, pleidooi
een pleidooi voor iedereen om goede kinderboeken te lezen, je wordt er beter van!

kinderboeken, zes tips

de laatste beer, Hannah Gold, kinderboeken, bibliotherapie, boekenapotheek
Er leven geen ijsberen meer op Bereneiland.Tenminste, dat is wat Aprils vader haar vertelt als ze voor zijn onderzoek zes maanden naar het noordpoolgebied moeten. Maar op een avond vangt April een glimp op van een beervormige schim aan de horizon. Het is een ijsbeer die daar niet hoort; hij heeft honger, is eenzaam en ver weg van huis. Een beer die iets mist – net als April. Hun ongewone band groeit en April zet alles op alles om haar nieuwe vriend te redden. Dit ontroerende verhaal zal kinderen over de hele wereld laten zien dat je nooit te jong bent om een verschil te maken. De laatste beer gaat over de sterke band tussen kinderen en dieren en is een strijdkreet om goed voor onze planeet te zorgen.
de kinderkaravaan, An Rutgers van der Loeff
In 1844 trekken zeven kinderen helemaal alleen door het verre westen van Noord-Amerika, dat dan nog een gevaarlijke, ruige wildernis is. Ze zijn op weg naar Oregon. Het wordt een barre tocht langs ongebaande wegen, door hagel- en sneeuwstormen. Ze hebben geen voedsel en geen water, en ’s nachts in de duisternis gloeien de ogen van wolven… Een echte klassieker, en een ongelooflijk verhaal over moed en doorzettingsvermogen!
kruistocht in spijkerbroek, kinderboeken, bibliotherapie, lemniscaat, Thea Beckman
De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet Dolf nu voor altijd in 1212 blijven?
helende verhalen, kinderboeken, Bibi Dumon Tak , wolf
De eerste wolf werd met gejuich ontvangen. Er werd zelfs geruzied over wie hem het eerste had gezien. Hij kreeg een standbeeld, hij kreeg duimpjes, likes en hartjes totdat hij de mensen in de weg ging zitten met zijn asociale gedrag. Nu komt hij alleen nog maar negatief in het nieuws. Als een rover en een moordenaar. Hij hoort hier niet, zeggen veel mensen. Maar dat is niet waar. Hij hoort hier juist wel. De wolf is terug van weggeweest. We zullen opnieuw met hem moeten leren leven. En dat kan alleen als we eens beginnen met de juiste informatie. Bibi Dumon Tak en Barbara Stok trekken in dit superactuele kinderboek met pen en penseel ten strijde tegen al het fake news. En soms komt de wolf daarbij ook zelf even aan het woord. Hoe hij erover denkt? Shit up, allemaal, wij zijn hier en we blijven. Dit boek is vóór de wolf!
lampje, Annet Schaap, kinderboeken
Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.
de droom van de kraai, een van de mooiste helende kinderboeken
Op een nacht droomt een kraai van een kleurrijk verenpak. Maar als hij wakker wordt, is zijn heerlijke droom vol kleur verdwenen. Hij ruilt van kleur met een rode vis, een groene papegaai, een grijze ezel... Maar nu verstoten de andere kraaien hem: hij past niet meer bij hen. De kraai is ten einde raad. Waarom kan hij niet zijn zoals in zijn droom? Een bijzonder prentenboek over vrijheid en zijn wie je wilt zijn. Dit boek is verschenen binnen het project ‘Read with me’ dat Iraanse kinderen in moeilijke situaties in contact brengt met bijzondere (prenten)boeken. Voor dit project begeleidt illustrator Marit Törnqvist Salimeh Babakhan en andere jonge illustratoren bij het maken van een prentenboek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *