Zelfhulpboek voor kinderen: Handboek luchtkastelen bouwen voor kinderen
Dit zelfhulpboek voor kinderen is zeer effectief voor kindertherapie. Bovendien is het ook nog eens een heel leuk boek.
Ik zie het helemaal voor me
‘Ik zie het helemaal voor me,’ zegt mijn vriendin, ‘als er een ambulance voorbij komt, zie ik Pieter erin liggen. Dan zie ik allerlei slangetjes in zijn lijf, ik zie bloed spuiten. De broeders zijn hard aan het werk, de ambulance rijdt met gezwinde spoed naar het ziekenhuis, de verpleegkundigen rennen naar binnen met de brancard, een heleboel mensen vliegen er achter aan. Pieter hapt naar adem. Zo vreselijk. Ik beleef het helemaal.
Heb jij dat ook? Zie jij dat ook allemaal voor je?’
Ik denk na, nee, dat heb ik niet zo. Als ik de sirene van de ambulance hoor, denk ik, waar zijn mijn kinderen, waar is mijn lief?
En ik krijg een ontzettend beroerd gevoel. Maar een plaatje? Nee, ik zie eigenijk niets. Ik beleef wel van alles, maar zonder plaatje.
Afantasie
‘Je moet maar eens kijken of je, net als ik, ‘lijdt’ aan afantasie, zegt één van mijn jongens.
Ik zoek het op, en ik kom erachter. Iemand met afantasie ziet geen beelden. Als ik een boek lees, heb ik geen plaatjes in mijn hoofd. Mijn lief beleefde de bijbelverhalen in zijn achtertuin, of op het schoolplein. Ik zag niets, nog steeds niet. Ons geheugen is vaak verbonden aan plaatjes. Mede daarom weet ik weinig van vroeger, omdat ik dus geen plaatjes in mijn hoofd maak.
‘Kan je dan wel genieten van een boek?’ vraagt een andere zoon. O, ja ik kan intens genieten, want ik VOEL. Mijn hart klopt in mijn keel, mijn bloeddruk rijst schrikbarend omhoog, en soms slaak ik een zucht ven verluchting. Ik word geraakt, er gebeurt van alles met me, als ik een boek lees, alleen zie ik geen beeld…
Een leuke bijkomstigheid: ik kan gewoon goed genieten van een boekverfilming. Ik zeg ook nooit: ‘De film is zo heel anders dan ik me verbeeld had.’ ik heb niks verbeeld.
Zelfhulpboek voor kinderen
Maar daarom heb ik bij handleidingen heel veel plaatjes nodig, en laat dit nu bij dit volgende zelfhulpboek het geval zijn.
Een prachtig zelfhulpboek voor kinderen ‘handboek luchtkastelen bouwen’, vol beelden, aansprekende illustraties. Ik heb het regelmatig gebruikt voor de kinderen die ik begeleidde.
Dat ging fantastisch.
Een rondleiding door dit zelfhulpboek voor kinderen
De tuinman geeft een rondleiding door een luchtkasteel. Er is een tranenzaal, met flesjes met tranen van verschillende kleur. Er zijn kinderen die mij haarfijn vertelden dat de kleur van de scheiding van papa en mama paars was. En als ik dan vroeg, wat voor tranen dat waren, kwamen de verhalen. En op de vraag ‘En wat zou jij in de balzaal doen?’, kwam het antwoord: ‘Dansen als ik zo veel meer cadeautjes krijg dan vroeger.’ Of: ‘Heel blij zijn, omdat de vakantie bij tante Marian zo leuk is, en omdat ome Pim zo grappig is.’
In de kelder is er plaats voor akelige, stomme en zelfs vreselijke gedachten. Wat een opluchting dat iedereen zo’n donkere kelder heeft.
Zo zijn er heel veel verschillende zalen in het luchtkasteel. Kinderen raken geïnspireerd, en er gaat een luikje bij hen open. Ze durven te praten, juist omdat hun fantasie wordt getriggerd.
Dat is nog eens een zelfhulpboek voor kinderen!
Gebruik je verbeelding
Met dit boek is het niet zo moeilijk je verbeeldingsvermogen aan te spreken. De meeste kinderen hebben er niet zo’n moeite mee. Zij worden als vanzelf aangezet door dit boek en worden extra geholpen door de illustraties en de metaforen. Voor de coachen die dan toevallig last hebben van afantasie, wordt het extra makkelijk gemaakt om gesprekken met kinderen te beginnen 😏.
Het boek is tweedehands te koop en te leen bij de bibliotheek.
Geertje bedankt , dit is een goed begin van de nieuwe week !!!!
Groetjes Karin
Dankjewel, dan maar naar de danszaal hè…
Dankjewel voor het delen van je boekenapotheek! Een schat aan boekentips!
Graag gedaan hoor