Inclusiviteit

Inclusiviteit: Mag iedereen meedoen? Als elke werknemer anders mag zijn, en toch erbij hoort, dan ontstaat meer werkgeluk en productiviteit

inclusiviteit,inclusie, diversiteit, productiviteit

In dat bruine café aan de haven

Wat kan ik ervan genieten: zitten in een bruin café In Amsterdam. Dat sfeertje, die gesprekken. Het lijkt wel of er voor iedereen plek is. De klanten zijn zeer verschillend, én een ieder mag er zijn. Wil jij “latte”, dan mag het met havermelk, soja, of koeienmelk. Wil je bitterballen, dan mag je kiezen tussen vlees of kaas. En een biertje met of zonder alcohol? Het kan allemaal.

Ik zie een vrouw aankomen, met een mantelpakje, chique. Aan de bar hangt ook een knul, met een oude jas en een baard van dágen. Iedereen is verzekerd van een praatje.

Inclusiviteit en creativiteit

Is het daarom dat er zo veel creativiteit te vinden is in Amsterdam? Komt het door de diversiteit (alle verschillen) ? En ook nog eens doordat iedereen daar geaccepteerd wordt (inclusiviteit)?

En, natuurlijk, je hebt gelijk. Niet iedereen wordt door iedereen, in Amsterdam geaccepteerd en gestimuleerd. Ook niet elk mens wordt daar gezien en gehoord. Maar  tóch.

Inclusiviteit en werkgeluk

Wat is fijner? In een buurt wonen, als Chinees, met alleen Aziaten? Als rasechte Amsterdammer met om je heen autochtone buren? Als Jordaner in de Jordaan?

Waar word je nu gelukkiger van, in je werk. Is het prettiger werken, met gelijkgestemden? Is het gemakkelijker als je collega’s net zo denken als jij? Is het fijner als alle neuzen altijd maar dezelfde kant op wijzen?

Dat zou zo maar eens kunnen. Het voelt vaak veilig.

En: Je doodt de creativiteit met alleen maar mensen in je omgeving die op jou lijken

inclusiviteit en diversiteit

Er is verschil in diversiteit en inclusiviteit

Het is belangrijk dat je gezien wordt, dat je mee mag praten en mee mag beslissen. Dát is van belang in je werkomgeving.

Het gaat bruisen als er verschillende mensen met jou werken. Je gaat genieten en bloeien als je er mag zijn, te midden van alle anderen.

Als jij erbij hoort, en jullie zijn allemaal ánders, reken er maar op, dat dan de creativiteit met de productiviteit groter wordt.

Je zult wel eens buiten je comfortzone moeten treden, maar, geloof me,  je leven, je werk wordt er beter op. Het levert je op: meer werkplezier, meer voldoening en meer zingeving.

Ervaar je nu niet zoveel werkplezier, ga er wat mee doen!

Zoek contact. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *