Therapeutische verhalen

Therapeutische verhalen: ze geven jou een duwtje in de goede richting. Een pil in de vorm van een goed boek, een pilletje, in de vorm van een verhaal, werkt soms effectiever dan een geneesmiddel. Een medicijn zonder bijwerkingen.

therapeutische verhalen, helend, heilzaam, boekenapotheek

Man, man, wat een ellende

Herken je dat? Een gesprekje voeren met iemand zo één op één, dat is prima. Iets zeggen in een groep wordt al wat ingewikkelder, en iets vertellen op een soort van podium, man, man, dat is gewoon echt eng.

Ik heb het wel gedaan. 

Daar heb ik voor gekozen.En toen ik eenmaal aan het oreren was, had ik er nog plezier in ook, mét een beetje spanning. Dat dan weer wel.

Spannend: een presentatie in de bibliotheek

Als je een boek uit laat geven door Uitgeverij Boekscout, dan moet je zelf voor de promotie zorgen. 

Dat betekent dat ik aan de plaatselijke krant gevraagd heb of ze een interview met mij wilden aangaan, en het houdt ook in, dat je dan een presentatie houdt.

Dat heb ik gedaan in de bibliotheek van Middelharnis, een plaatsje op Goeree Overflakkee.

Kintsugi

kintsugi, scherven, brokken, therapie

Ken je het verhaal van kintsugi? Het verhaal van brokstukken en goudlijm?

In de vijftiende eeuw woonde er in Japan een keizer. Die man hield (net als ik) van mooi. Hij had zijn hart verloren aan Chinees aardewerk, Chinees blauw.

Dus, (hij was rijk, een beetje meer vermogen dan ik) bestelde hij aan aantal kisten vol serviesgoed. Maar helaas, het bestelde kwam in scherven aan.

Hij stuurde de kisten, terug naar China. Het zou zo maar kunnen zijn, dat er nog garantie op zat. Dat bleek dus zo, en het kwam gerepareerd weer in het Japanse paleis. Echter, dat was zo slordig gedaan. Het was gerestaureerd met nietjes! De keizer was teleurgesteld en beval een aantal kunstenaars om het prachtige, doch kapotte servies op een mooie manier te herstellen.

En dat deden ze, met goudlijm!
En zo is de kunstvorm kintsugi geboren.

Een gebroken leven

De moraal van dit verhaal: Ook al ligt jouw leven helemaal in scherven, ook al heb je heel veel brokken gemaakt, jouw leven kan zelfs mooier worden dan het ooit was. Er is namelijk goudlijm in overvloed. 

Dit verhaal heb ik verteld in de bibliotheek, en heb ook het kintsugi bord laten zien. Omdat ik geloof in therapeutische verhalen, omdat ik geloof in hoop.

En nu wacht het allemaal op mij

Ik heb een kintsugi bord laten zien, dit verhaal verteld en een stukje uit mijn boek voorgelezen.

‘Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb ze niet gelukkig kunnen maken, geen van beide.’ 

Het therapeutische verhaal dat ik voor deze man schreef, heb ik voorgelezen.

Dit verhaal kun je hier teruglezen.

En als ik jou was, zou ik dit boek bestellen.

Therapeutische verhalen

Helende verhalen, therapeutische verhalen, bibliotherapie; het heeft allemaal met elkaar te maken. Het is niet helemaal hetzelfde, maar één ding is waar: Verhalen kunnen heilzaam zijn. 

Meer over Helende Verhalen, vind je hier.

Het mooiste is natuurlijk dat je dit boek bij de plaatselijke boekhandel bestelt, of op het Schip, de Orpheus, ophaalt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *